Vapoarele expuse la intrările în Constanța vor fi duse la fier vechi

Vapoarele de la intrările din orașul Constanța dispar. Cele cinci nave vor fi casate și duse la fier vechi, în urma unei hotărâri a Consiliului Local, la propunerea primarului Vergil Chițac, fost ofițer de marină, informează digi24.ro.

Vapoarele au fost amplasate la intrările în oraș și în gara Constanța, în 2003. Au devenit rapid un simbol al orașului de la malul mării, iar turiștii își fac deseori poze cu ele, în vacanță.

Vaporul amplasat la intrarea în Constanța dinspre localitatea Ovidiu este cel mai vechi dintre toate și a fost construit în Șantierul Naval Mangalia.

Cele cinci ambarcațiuni au aparținut Poliției de Frontieră și au fost transferate gratuit către Primaria Constanța.

„Între anii 1970 și 2010 s-au aflat în serviciul Poliției de Frontieră un număr de 20 de nave care au intrat în procedura de scoatere din serviciu între anii 2006 și 2010. O parte dintre aceste nave au fost donate către Primăria Constanța. Aceste nave au îndeplinit atribuțiile Poliției de Frontieră pe mare și au completat flota existentă la nivelul unităților Constanța, Sulina și Mangalia”, explică Andrei Ene, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă.

Între timp, vapoarele au fost mâncate de rugină și tocmai de aceea consilierii locali au votat propunerea inițiată de primarul Constanței.

„Vedetele maritime sunt în stare de degradare avansată, de peste 50%, fiind necesară casarea acestora, lucrările de remediere implicând costuri foarte mari”, se arată în proiectul de hotărâre votat de Consiliul Local Constanța.

Oamenii din zonă spun însă că vaporașele ar trebui să fie reparate sau măcar înlocuite.

Sunt un simbol al Constanței și ar trebui păstrate. Fiind port turistic, ar trebui păstrate să fie simbolul nostru în continuare”, spune o tânără.

„Cred că ar fi păcat să dispară. Ar trebui recondiționate și lăsate în continuare aici, să le vadă turiștii”, spune un alt localnic.

„Având în vedere că sunt ruginite, terminate efectiv, să le caseze, să pună altceva mai bun, mai frumos”, este de părere un tânăr.

„Reprezintă ceva pentru Constanța, într-un fel, un simbol al Constanței. Să rămână, să fie așa o pată a trecutului, aici, în prezent”, își dorește un alt tânăr constanțean.

În 2015 toate cele cinci vapoare au fost vopsite pentru a fi mai atractive, dar acum s-au degradat.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati