Vârf de sezon gripal. Ministrul Rafila: „Vom încerca să plătim munca suplimentară a medicilor de familie”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că va avea discuţii cu reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate pentru a găsi o soluţie în vederea decontării mai multor consultaţii pentru medicii de familie în această perioadă în care numărul pacienţilor este foarte mare.

  • Rafila anunţă de asemenea că din sezonul următor se schimbă modul în care populaţia va avea acces la vaccinul antigripal gratuit.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, la Antena 3 CNN, despre vârful sezonului gripal și despre măsurile care urmează să fie adoptate, în vederea ameliorării situației sanitare.

Referitor la problema medicilor care sunt depășiți de numărul pacienților care îi vizitează în cabinete, Alexandru Rafila a dezvăluit că se gândește la o soluție care să vină în sprijinul celor care depășesc cu mult norma de patru cazuri pe oră.

„Acesta este contractul pe care medicii îl au cu Casa de Asigurări de Sănătate. Au la dispoziție 28 de consultații pe care le pot face zilnic. Sigur că pot să consulte și mai mulți pacienți. Dar este vorba despre consultațiile care sunt decontate de CNAS.

O să discutăm și vom stabili dacă, în această perioadă, se poate face o excepție de la acest contract.

Se consideră că o consultație durează minim 15 minute și, în aceste condiții, nu poți să faci mai mult de patru pe oră.

Sunt și situații în care medicii de familie pot să realizeze servicii de telemedicină, să monitorizeze pacienții sau să dea sfaturi de la distanță”, declarat Alexandru Rafila, în exclusivitate, la Antena 3 CNN.

Ministrul Sănătății a mai declarat că va analiza numărul solicitărilor primite de medicii de familie și va adopta o măsură pentru decontarea consultațiilor suplimentare.

„Prin urmare, trebuie să găsim o soluție. Voi verifica dacă într-adevăr solicitările către medicii de familie depășesc numărul consultațiilor stabilite prin contract.

Aceste consultații pot fi efectuate, dar nu sunt decontate. De aceea, trebuie să găsim o soluție”, a încheiat ministrul Sănătății care şi-a exprimat speranţa că la sfârţitul acestei luni gripa va intra pe un trend descendent.

O nouă formulă de a distribui vaccinul antigripal

Ministrul a anunţat de asemenea că a fost găsită o soluţie pentru ca mai multe persoane să beneficieze gratuit de vaccin antigripal.

  • „Am găsit formula, există această formulă, ea va fi aplicată chiar din sezonul următor. Noi l-am distribuit gratuit la medicii de familie, am avut 1,5 milioane de doze. În sezonul precedent se cumpăraseră 2,5 milioane de doze şi un milion de doze a rămas nefolosit. Şi atunci, ca să evităm, pe de o parte risipa şi pe de altă parte oricine doreşte să aibă acces la vaccinul gripal, am adoptat o lege care permite compensarea vaccinului, lucru care nu a fost posibil până în momentul de faţă. Şi în felul ăsta, oricine are o boală cronică, sau are o anumită vârstă, peste 65 de ani, poate să obţină o reţetă să obţină gratuit vaccinul de la farmacie, iar şi pentru restul populaţiei, tocmai ca să creştem acoperirea vaccinală şi cine doreşte să se vaccineze, să putem să acoperim un procent, rămâne de văzut care, probabil în jur de 50%, încât vaccinul să fie accesibil şi să nu mai stăm cu liste şi cu alte lucruri de genul ăsta, cine doreşte se duce, îşi procură vaccinul şi se vaccinează la medicul de familie sau în farmacie”, a explicat Rafila.

În ceea ce priveşte perioada optimă pentru vaccinarea antigripală, medicul a explicat că aceasta este până în luna decembrie, amintind că Ministerul a început campania de vaccinare prin medicii de familie încă din septembrie anul trecut, iar în cadrul acestei campanii au fost folosite aproape toate dozele de vaccin achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru populaţia încadrată în categoriile de risc.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati