Vasile Dîncu, despre încorporarea tinerilor români în caz de agresiune a Rusiei: Nu este cazul

Ministrul Apărării naționale, Vasile Dîncu, a declarat miercuri, la Antena 3, că proiectul de lege care putea constitui baza legală pentru instaurarea așa-numitei situații de criză în România, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, și care prevedea, printre altele, că bărbații români între 18 și 60 de ani vor fi incluși în rezerva generală în caz de război nu mai este de actualitate, iar „populația poate să stea liniștită”.

„Nu este cazul, pentru că nici nu poți să încorporezi… Asta a fost acea încercare, așa, hibrid, de a construi un proiect de lege rapid, deși noi aveam un pachet care este de un an gata, din ianuarie 2021, cu privire la legile securității naționale, care însemna să aducem la zi faptul că suntem în NATO și atunci comanda militară trebuie partajată în diverse situații, cum se pregătește populația pentru mobilizare și aici s-au făcut unele improvizații”, a afirmat Vasile Dîncu.

El a precizat că tinerii fără stagiul militar nu pot fi încorporați, dar „pot fi mobilizați la locul de muncă, într-o zonă civilă”, însă numai în caz de război.

„Spun foarte clar, vom avea un pachet de legi, care va fi pus în transparență, cu câteva legi, inclusiv Cyber Security, dar nu poți să mobilizezi tinerii care nu au făcut stagiul militar. Deci, fără pregătire militară, nu te poate mobiliza nimeni”, a spus Dîncu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati