Vela despre măsurile care vor fi luate după 15 mai: Ne dorim să nu aibă nimeni nevoie de declaraţii

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a dat marţi o serie de detalii despre măsurile care vor fi luate după data de 15 mai, când se va termina starea de urgenţă şi începe starea de alertă.

Vor fi toate deplasările în altă zonă, în altă analiză şi probabil, sau aproape sigur, nu vor avea nevoie de acele declaraţii. Noi ne dorim să nu aibă nimeni nevoie de declaraţii în ipoteza în care trendul va fi descendent, al cazurilor înregistrate în statistica medicală şi vom fi încă două săptămâni la fel de responsabili. Spun acest lucru pentru că sunt mai două săptămâni până la această decizie şi cu toţii ne dorim din tot sufletul să nu fie, eu ştiu, o explozie de cazuri, explozie care ar putea, să spunem, să pună în pericol perspectiva optimistă la care ne gândim cu toţii – şi dl preşedinte şi guvernul şi dumneavoastră, presa şi toţi cetăţenii. Deci noi avem în analiză şi dorim să nu mai fie declaraţii pe proprie răspundere decât în zonele carantinate, evident”, a declarat Vela într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

El a arătat că autorităţile doresc şi relaxarea activităţii în cabinetele stomatologice, în mod etapizat, precum şi în alte domenii sau cum ar fi, de exemplu, în frizerii, în cosmetică, în zona sportivă, în zona sporturilor individuale.

Încet, încet, să spunem, la o distanţă de două săptămâni, etapizarea aceasta fiind, aşa cum ştiţi, şi perioada de verificare a unui caz, de la suspect la îmbolnăvit sau eu ştiu, de la izolare la carantină. (…) Depinde de fiecare dintre noi, de fiecare cetăţean cât de responsabili suntem, pentru că, vreau să vă spun, virusul acesta nu se odihneşte şi nici nu se relaxează sau ia pauză din 15 mai”, a spus Vela.

Întrebat dacă măştile vor fi obligatorii şi de unde ar trebui cumpărate acestea, Marcel Vela a spus că acest lucru ar trebui clarificat în primul rând de medici.

Dar, din punctul meu de vedere, o parte din măşti vor fi asigurate gratuit de către Guvernul României pentru persoanele care nu au posibilitatea să achiziţioneze măşti. (…) Ce vom face ca perspectivă după 15 mai vor fi cu siguranţă măsuri complementare. (…) Vor fi măsuri complementare care vor ajuta la relaxarea măsurilor actuale”, a spus ministrul.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati