Veniturile Wizz Air au crescut, dar pierderea s-a adâncit pe fondul costurilor mai mari cu angajații și combustibilul

0
126

Veniturile Wizz Air au crescut în primele șase luni din anul financiar 2023, dar pierderea netă s-a adâncit pe fondul costurilor mai mari cu angajații și combustibilul, potrivit celui mai recent anunl al companiei la Bursa de la Londra, transmite economica.net.

Veniturile Wizz Air în primele șase luni din anul financiar 2023 au fost de aproape 2,2 miliarde de euro, în creștere cu 150% față de aceeași perioadă a anului trecut, când acestea au fost de 880 de milioane de euro. Mai bine de jumătate din sumă reprezintă venituri din biletele de avion, iar restul sunt venituri din costurile suplimentare aplicate biletelor sau din serviciile de la bordul avioanelor. Pierderea netă este de 384,3 milioane de euro, arată datele companiei.

Deși cererea pentru călătorii a revenit vara aceasta, chiar peste așteptări și a luat prin surprindere toate companiile aeriene, Wizz Air  s-a confruntat cu pierderi pe fondul creșterii prețului la combustibil. Doar costurile cu combustibilul au crescut de patru ori anul acesta, de la 257 de milioane de euro, la peste un miliard de euro.

Fondul de salarii aproape că s-a dublat, de la 97 de milioane de euro în primele șase luni din anul financiar 2022, la 180 de milioane de euro anul acesta. Compania a plătit mai mult și pentru serviciile la aeroport și handling, dublu față de anul trecut. În plus, operatorul a pierdut 285 de milioane de euro din cauza cursului valutar.

„Performanța noastră operațională a intrat recent în normalitate și acum suntem din nou în linie cu nivelurile noastre scăzute de anulări și întreruperi ale zborurilor. (…) Am stabilit un nou record al companiei prin operarea a 859 de zboruri într-o singură zi, pe 5 septembrie 2022, și am raportat un trafic record în perioada iunie-august, de 12,9 milioane de pasageri transportați”, spune József Váradi, CEO Wizz Air.

Veniturile generate de piața din România au fost de aproape 237 de milioane de euro. Italia a generat cea mai mare parte din venituri, de 306 milioane de euro, iar Polonia 179 milioane de euro. Vânzările pe piața din Marea Britanie au fost de 280 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.