Ventilatoare, măști și alte materiale sanitare de 650 de mil. lei, BLOCATE în depozitele Unifarm

0
496
Unsplash

Compania UNIFARM spune că stocuri uriașe de ventilatoare, măști și alte materiale sanitare, în valoare de 650 de milioane de lei, sunt blocate în depozitele sale. Deblocarea stocului de materiale din depozitul Unifarm prin aprobarea unei ordonanțe de urgență poate fi făcută doar de un guvern cu drepturi depline.

În plin val 4 al pandemiei, în care spitalele sunt sufocate de pacienți cu COVID, iar România a cerut ajutor internațional pentru aparatură, 390 de ventilatoare, 27 de milioane de măști și alte materiale sanitare în valoare de 650 de milioane de lei achiziționate în criza COVID sunt blocate în depozitele Unifarm, a anunțat joi compania de stat. Reprezentanții acesteia spun că vor să cedeze stocul Departamentului pentru Situații de Urgență, însă este nevoie de o modificare legislativă.

Compania UNIFARM ar trebui să cedeze stocurile către Departamentul pentru Situații de Urgență, însă, potrivit acesteia, este necesară aprobarea în regim de urgență, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020.

Printr-un comunicat de presă, UNIFARM solicită deblocarea de urgență a stocurilor:

„Conducerea interimară a UNIFARM SA, numită la 30 iulie a.c., formată din profesioniști din domeniile redresării și restructurării, economico-financiar, juridic, medical și management, cere de urgență modificări legislative pentru deblocarea operațională a companiei și punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei, achiziționat în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măști, ochelari și combinezoane de protecție, dezinfectanți și alte materiale sanitare și dispozitive medicale. (…)

Conducerea UNIFARM a inițiat în urgență discuții concrete cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor deținute de UNIFARM necesare combaterii pandemiei COVID-19 către Departamentul pentru Situații de Urgență.”

De ce s-a ajuns în situația blocării stocurilor în depozite

UNIFARM explică de ce s-a ajuns în situația blocării stocurilor:

„Achiziționarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepțional, în condițiile unei piețe extrem de volatile, în perioada stării de urgență din anul 2020, cu o finanțare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluția ulterioară a prețurilor a cauzat nevandabilitatea și blocarea acestui stoc din cauza calificării greșite a operațiunii de finanțare a achiziției.”, scrie antena3.ro.

Deblocarea stocului de materiale din depozitul Unifarm prin aprobarea unei ordonanțe de urgență poate fi făcută doar de un guvern cu drepturi depline. Un guvern interimar, cum este cel condus în momentul de față de premierul demis prin moțiune de cenzură, Florin Cîțu, potrivit Codului Administrativ al României, nu poate emite ordonanțe de urgență.

Cu spitalele sufocate și fără locuri la ATI, România a activat în aceste zile Mecanismul European de Protecție Civilă, astfel că a primit din Polonia 50 de concentratoare de oxigen pentru spitalul modular de la Lețcani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.