Viceprimarii Capitalei vor fi aleși în ședința Consiliului General al Municipiului București de luni

Alegerea viceprimarilor Capitalei figurează pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), care ar urma să aibă loc luni.

În aceeaşi şedinţă ar urma să depună jurământul cei zece consilierii supleanţi, validaţi de instanţă, după ce reprezentanţi ai PSD şi PMP au renunţat la mandate.

În referatul de aprobare se reaminteşte că pe 29 octombrie a avut loc ceremonia de constituie a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după ce Judecătoria Sectorului 1 a validat mandatele a 45 dintre cei 55 de consilieri municipali. Prin Încheierea Judecătoriei Sectorului 1 – Secţia a II-a Civilă din data de 10 noiembrie, definitivă prin Hotărârea Tribunalului Bucureşti – Secţia a III-a Civilă din data de 11 decembrie, au fost validate mandatele a 10 consilieri locali supleanţi. Totodată, potrivit art. 7 din OUG 190/2020, „alegerea vicepreşedinţilor de consilii judeţene, a viceprimarilor, inclusiv cei ai sectoarelor municipiului Bucureşti se va face după validarea tuturor mandatelor şi depunerea jurământului, în condiţiile legii, de către toţi consilierii judeţeni/locali”, scrie G4Media.ro.

Propunerile USR PLUS şi PNL pentru funcţiile de viceprimarii sunt Vlad Voiculescu şi, respectiv, Stelian Bujduveanu.

Pe 18 noiembrie, primarul general, Nicuşor Dan, arăta că, potrivit Codului administrativ, viceprimarii pot fi numiţi doar în momentul în care CGMB este complet constituit şi că data şedinţei în care se aleg viceprimarii nu depinde de municipalitate, ci de „viteza de lucru a instanţei”.

„Din cauza faptului că atât la PSD, cât şi la PMP, în mod legitim, nişte persoane au renunţat la mandat şi urmează să intre alţi supleanţi – aici este deficienţă în Codul administrativ, care spune că titularii şi supleanţii nu se validează simultan de către instanţă, o singură dată, ci se face asta în două etape – suntem în această situaţie. (…) Sunt 45 de consilieri care au fost validaţi acum trei săptămâni şi am putut să depunem jurământul şi mai sunt alţi zece care au trecut de prima instanţă. După ce se va judeca apelul, CGMB va fi în formulă completă şi atunci o să putem să alegem şi viceprimarii şi comisiile de specialitate şi putem să schimbăm şi componenţa Adunării generale în companiile municipale”, a declarat Nicuşor Dan.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati