VIDEO/ 100 de violoncele deschid Vara Magică pe 5 iulie la Ateneul Român

100 de violonceliști din întreaga țară se vor reuni sub numele Violoncellissimo 100 pe scena Ateneului Român din București pentru a deschide festivalul Festivalul Internațional Vara Magică, miercuri, 5 iulie, de la ora 19:30.

Ansamblul Violoncellissimo este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești, format la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, care spunea despre evenimentul din 5 iulie că este mai mult decât un concert: Violoncellissimo 100 este un model de prietenie, de comunicare și de apartenență la o breaslă pe care o susțin și o iubesc toți violonceliștii din România. Ne bucurăm să cântăm împreună, în formule mai mici sau mai mari, și dorim să împărtășim și altora frumusețea muzicii, a creativității colective și a sunetelor profunde și sensibile ale instrumentului nostru de suflet, violoncelul. (Marin Cazacu)

În perioada 5 iulie – 23 august, la Ateneul Român vor fi opt concerte camerale și simfonice, opt seri magice de muzică clasică, câte un concert în fiecare miercuri din săptămână, toate făcând parte din Festivalul Internațional Vara Magică, ajuns anul acesta la a XII-a ediție.

După ziua de 5 iulie, care propune formula extraordinară de o sută de violoncele reunită sub titlul Violoncellissimo 100, cu dirijorul Cristian Mandeal la pupitru, urmează, în miercurea din săptămâna următoare, Camerata regală condusă de Constantin Grigore, apoi Orchestra Naţională Simfonică a României sub bagheta lui Cristian Mandeal cu proiectul Contrabasul la superlativ.

Orchestra Română de Tineret condusă tot de Cristian Mandeal, cu soliştii Oxana Corjos şi Cristian Niculescu la pian, vor concerta miercuri, 9 august, iar Romanian Sinfonietta Orchestra, dirijor şi solist Alexander Sitkovetsky – vioară, pe 16 august. Orchestra de Cameră a Filarmonicii George Enescu, sub bagheta lui Christopher Petrie, solist Alexandru Tomescu vor încheia festivalul pe data de 23 august.

Vara Magică mai aduce două recitaluri camerale extraordinare, susţinute de Sînziana Mircea – pian, Davide Mariano – orgă, Mariia Velia – flaut – sub titlul Aproape o fantezie, pe 12 iulie şi de Constantin Sandu – pian, Gabriel Croitoru – vioară, Simina Croitoru – vioară sub titlul De la Mozart la Piazzola, pe 2 august.

Festivalul Internațional Vară Magică este unul dintre evenimentele culturale estivale marcante ale Europei și una dintre puținele manifestări de acest gen care aduce în prim-plan capitala României.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati