Poliţiştii şi procurorii fac, miercuri, patru pecheziţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, la persoane suspectate că au construit într-un parc monument istoric, iar lucrările vor fi oprite printr-o ordonanţă emisă de procurori.
Este vorba de lucrări de demolare și construire fără autorizație pe raza Parcului Regele Mihai I Herăstrău, ce figurează ca monument istoric și beneficiază de grad maxim de protecție conform legii.
În plus, potrivit unor informații transmise de Primăria Capitalei către HotNews.ro, construcțiile ilegale au fost făcute fără autorizație, beneficiare fiind două firme, Tuya Restaurant și MHZT Investiții.
Tuya Restaurant îi are printre acționari, alături de o firmă din Emiratele Arabe, pe Ștefan Nanu, unul dintre patronii de la clubul Nuba, fiu al primarului PSD din Cornu, fost vicepreședinte la TSD Prahova, apropiat de Vlad Cosma și Sebastian Ghiță. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, acționarii Tuya Restaurant sunt Ștefan Alexandru Nanu, Emilian Negulescu și compania Deinde Consulting DWC – LLC din Dubai, Emiratele Arabe Unite. Administrator e Raluca Avram.
MHZT Investiții este deținută de un offshore din Cipru, MHZT Consulting LTD, reprezentată de Sergey Babayan, iar Don Instal IMOB este o agenție imobiliară din Bragadiru, deținută de Dorin Țică.
”La această oră, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează 4 percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. În această cauză, sunt efectuate cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de executare, fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, de lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate şi abuz în serviciu”, a transmis, miercuri, Poliţia Română.
Sursa citată a precizat că ”faptele au legătură cu efectuarea de lucrări de construire/desfiinţare fără autorizaţie de construire/desfiinţare în zona unui parc, ce figurează cu regim de monument istoric, urmând a fi pusă în aplicare o ordonanţă de oprire a lucrărilor emisă de unitatea de parchet”.
”Reprezentanţii ai trei societăţi comerciale vor fi conduşi la sediul unităţii de poliţie, în vederea aducerii la cunoştinţă a faptelor pentru care a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale şi audierii acestora, pentru clarificarea situaţiei de fapt”, a mai transmis Poliţia.
La acţiune, participă poliţişti din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, luptători ai Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică.