VIDEO/ Autostrada Bucureștiului : Aktor, progres de doar 3 % pe lotul Bragadiru-A1

Progres de doar 3 %/lună al grecilor de la Aktor pe lotul 3 al Autostrăzii București Sud, anunță Asociația Pro Infrastructură care a prezentat cele mai noi imagini cu șantierul dintre A 1 și Bragadiru (DN 6). Lotul 3 este la doar 38 % execuție, deși constructorul s-a angajat să ajungă luna aceasta la 50 % pentru a nu-i fi reziliat contractul, iar în acest ritm, fără o minume pe șantier, finalizarea lucrărilor s-ar face de-abia în decembrie 2024, nu în aprilie, ultimul termen acordat după alte prelungiri, transmite economedia.ro.

,,În urmă cu două luni, grecii aveau planuri mărețe că ajung la 50% în mai. Ulterior, mai a devenit iunie dar evident că nici vorbă să-și respecte promisiunile. Realitatea: dacă spre sfârșitul lui aprilie progresul fizic oficial era de 32-33%, estimăm că în prezent s-a ajuns la 37-38%. O medie de aproximativ 3% lunar, cu mari eforturi – acesta este ritmul consacrat al celor de la Aktor. Iar aritmetica simplă ne spune că restul de ~60 de procente necesare deschiderii ar putea fi gata undeva în decembrie 2024, dacă avem noroc. În timp ce termenul contractual de finalizare este aprilie 2024. Până una-alta, șantierul a ajuns la un punct critic: multe poduri/pasaje așteaptă grinzile și pe alocuri ar trebui să vedem primele straturi ale sistemului rutier (strat de formă, fundație balast, balast stabilizat și asfalt, într-un final apoteotic). Toate acestea sunt scumpe, iar cashflow-ul și managementul grecilor lasă foarte mult de dorit. Încă așteptăm revoluția pe care Aktor ne-o tot promite. Speranța moare ultima, dar până la urmă moare și ea.” -Asociația Pro Infrastructură.

Pro și contra rezilierii

Rezilierea contractului înseamnă o expertiză tehnică și o procedură de minimum 6 luni până la reluarea lucrărilor cu un nou constructor, dar fără avea garanția că nu vor fi contestații, contestații admise sau că se înscriu firme puternice care să poată termina lucrările într-un termen de 12 luni.

Pe de altă parte, fără o reziliere a contractului certificatele negative, acele rapoarte ale CNAIR care monitorizează progresul din 3 în 3 luni se vor fi dovedit doar ,,de formă”. Rezilierea contractului pe deplin justificată, nu va mai permite Aktor să contracteze lucrări publice pentru o perioadă de 3 ani și ar însemna un mesaj de forță al Statului către constructorii neserioși (după modelul Tirrena Scavi).

Dacă Aktor ar fi avut doar contracte cu CNAIR, sigur rezilierea s-ar fi făcut de mult timp. Însă, Aktor, în calitate de lider de proiect trebuie să înceapă în această vară lucrările la tunelurile de pe Magistrala CFR Brașov-Sighișoara, iar acesta poate fi ,,colacul de salvare” pentru greci.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati