VIDEO Burduja, plângere penală pentru o postare deep fake pe Facebook, în care promova o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunță că a depus plângere penală pentru o tentativă de deep fake, prin care se încearcă păcălirea românilor.

  • Pe pagina de Facebook denumită „HTPPY” a fost postat un videoclip în care, aparent, ministrul promova o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL.

”Aceste fapte reprezintă infracțiuni grave, nu doar împotriva individului, ci și împotriva securității naționale a României”, arată Burduja.

”Videoclipul a folosit în mod fraudulos imaginea mea și vocea mea pentru a convinge publicul să investească într-o platformă fictivă. Această acțiune nu doar că a înșelat publicul, dar a și denigrat reputația mea și a instituției Ministerului Energiei”, notează ministrul.

Potrivit sursei citate, tehnologia deepfake, care utilizează inteligența artificială pentru a crea conținut fals, devine o amenințare tot mai mare la adresa democrației prin răspândirea dezinformării.

”Fac un apel ferm către toți cetățenii să rămână vigilenți și să evite capcanele deepfake, precum și site-urile fictive care solicită transferuri financiare. Este crucial să conștientizăm că, în domeniul energetic, atunci când se anunță vânzarea de acțiuni sau emiterea de obligațiuni, acestea se fac întotdeauna prin canale oficiale și sigure, cum ar fi Bursa de Valori sau alte instituții financiare recunoscute.

Vreau să subliniez că nicio companie serioasă nu va solicita plăți prin canale electronice nesigure sau prin linkuri plasate în comentariile postărilor de pe rețelele sociale.”, completează sursa citată.

Aceste metode sunt adesea folosite de infractori pentru a înșela și a obține ilegal fonduri de la persoane neinformate. Prin urmare, este esențial ca toți cetățenii să verifice întotdeauna autenticitatea și legitimitatea oricărei solicitări de investiții sau de transferuri financiare.

Videoclipul real în care apare ministrul Burduja!

În această eră digitală, informația corectă și verificată este cel mai puternic instrument pe care îl avem pentru a combate înșelăciunile și pentru a ne proteja finanțele personale:

„Vă încurajez să folosiți doar canalele oficiale de comunicare ale companiilor și să evitați să răspundeți la solicitările de plăți prin metode nesigure sau neconvenționale. De asemenea, îndemn pe toată lumea să urmărească campaniile de conștientizare organizate de Directoratul Național de Securitate Cibernetică și celelalte instituții cu atribuții în domeniul securității cibernetice.”, transmite Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei, în colaborare cu companiile de stat din sectorul energetic și toate celelalte instituții implicate, monitorizează orice campanie de dezinformare online care vizează înșelarea cetățenilor și care pune în pericol securitatea energetică a României.

”Vom sesiza prompt organele de urmărire penală, care acum dispun de cadrul legal necesar pentru a identifica rapid astfel de infracțiuni.”, conchide sursa citată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati