VIDEO/ Cum circuli corect cu trotineta electrică? Regulile, explicate de Poliția Rutieră

Primele reguli pentru ultilizarea trotinetelor electrice, personale sau închiriate au fost prevăzute în Codul Rutier din România în 2021, aceste vehicule electrice care facilitează mobilitatea urbană fiind asimilate bicicletelor, potrivit G4Media.ro.

Circulația trotinetelor electrice este obligatorie pe pistele de biciclete de pe carosabil sau trotuar, iar în lipsa pistelor speciale utilizatorii trotinetelor trebuie să le folosească doar pe prima bandă, cât mai aproape de bordură și nu pe trotuar. Vârsta minimă este de 14 ani, iar casca obligatorie până la 16 ani, dar polițiștii rutieri o recomandă indiferent de vârstă. Claudiu Costea, purtătorul de cuvânt al Poliției Rutiere București a explicat ce prevede Codul Rutier pentru circulația trotinetelor electrice.

,,Utilizatorii de trotinete electrice sunt obligați să respecte aceleași reguli ca și utilizatorii de biciclete. În primul rând este foarte importantă utilizarea echipamentului de protecție, fluorescent-reflectorizant când circulă noaptea sau vizibilitatea este redusă sau a căștii de protecție dacă vârsta este cuprinsă între 14 și 16 ani. Legislația nu mai prevede obligația de a folosi casca de protecție după vârsta de 16 ani, dar noi recomandă să fie folosită și după această vârstă pe tot parcursul deplasării.”

În București, Primăria a reușit să amenajeze piste de biciclete doar pe câteva bulevarde, dar pregătește 4 trasee în zona centrală, lungimea totală a pistelor prevăzute fiind de 48 de kilometri. Așadar, încurajarea transportului alternativ trebuie să fie susținută și de infrastructura adecvată pe carosabil sau pe trotuar. Pentru că trotinetele mecanice sau electrice sunt folosite din ce în ce mai mult de tineri pentru transport ocazional și de agrement, Poliția Rutieră le reamintește că viteza maximă este de 25 km/h., nu este permisă folosirea unei singure trotinete de către două persoane, iar atunci când nu sunt amenajate piste, circulația se face cât mai aproape de bordură și nu printre mașini.

,,Trotineta electrică poate fi folosită de la 14 ani pe drumurile publice. Dacă pe drumul pe care se deplasează este amenajată o pistă pentru biciclete ești obligat să o folosești. Este interzis, conform legii să circule pe trotuar, pentru că pe trotuar se deplasează pietonii. Dacă nu sunt piste pentru biciclete, atunci circulația cu trotineta electrică se face pe carosabil cât mai aproape de marginea drumului.”

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati