UPDATE Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari, un angajat a murit. Nor gros de fum pe litoral

O explozie s-ar fi produs, vineri, la Rafinăria Petromidia din Năvodari. ISU anunță că o persoană dispărută a fost găsită decedată. Sunt mai mulți răniți, în urma exploziei. Una dintre victime, cu arsuri pe 45% din suprafața corpului, a fost transportată cu elicopterul la spital. Explozia a avut loc la instalația de producție a motorinei, potrivit unui comunicat al companiei Rompetrol, scrie G4Media.ro.

UPDATE 16:10 Două victime cu arsuri, transferate la Spitalul Floreasca din București.

UPDATE 14:48 – Persoana declarată dispărută a fost găsită decedată, a declarat Silviu Coșea, prefectul Constanței.

Angajatul dat dispărut în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia a fost găsit decedat, a anunţat, vineri, prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa.

UPDATE 14.20: Purtătoarea de cuvânt a ISU Constanța a anunțat că la acest moment sunt cinci persoane rănite și una dispărută.

UPDATE 14.17: Situația celor doi arși internați la Spital Clinic Județean de Urgență Constanța: Din prima evaluare, este vorba despre 2 persoane cu vârsta în jurul a 50 de ani, 1 persoană cu arsură pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și 1 persoană cu arsură pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B. (Sursa: Ministerul Sănătății)

UPDATE 13.58: Premierul Florin Cîțu, mesaj pe Facebook: ”I-am solicitat secretarului de stat Raed Arafat și șefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la fața locului și să coordoneze personal intervenția pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie. În aceeași măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situația să fie sub control și să fie evitată producerea altor victime.

De asemenea, i-am cerut șefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalți specialiști, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranță, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă”.

UPDATE 13.48: ISU: Una dintre victime, cu arsuri pe 45% din suprafața corpului, a fost transportată cu elicopterul SMURD la spital. O alta, cu arsuri la nivelul feței, a fost transportată de asemenea la spital. Altă victimă are un traumatism la picior, alta – traumatism lombar transportată la spital, o alta cu arsuri minore.

UPDATE 13.44: ISU – sunt șase persoane rănite în urma exploziei și o persoană dispărută

UPDATE 13.43: Echipajele de salvatori continuă căutarea persoanei dispărute. Instalația arde în continuare cu flacără, potrivit surselor G4

UPDATE 13.39: Compania Rompetrol a furnizat prima reacție oficială, confirmând că explozia a avut loc la instalația de producție a motorinei, informație publicată în premieră de G4Media. Mai jos, comunicatul integral:

”In cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinariei Petromidia, in cadrul instalatiei de hidrofinare petrol motorină (HPM).

Conform procedurilor interne de gestionare a situatiilor de criza, procesele tehnologice din cadrul rafinariei au fost sistate in conditii de siguranta. In acest moment, echipele de interventie actioneaza pentru controlul si stingerea incendiului. Vom revenim cu mai multe detalii, in cel mai scurt timp. Multumim autoritatilor pentru profesionalismul si promptitudinea cu care au reactionat la acest incident”.

UPDATE 13.10: La locul intervenției s-au deplasat aproximativ 50 de pompieri care au încadrat în primă fază 5 autospeciale de stingere cu apa și spumă, 1 autocamion cu 2000 l substanța de stingere, 1 autospecială transport victime multiple, 1 cisternă, 5 ambulanțe SMURD de prim ajutor, 1 unitate de terapie intensivă mobilă și 5 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean Constanta, potrivit unui comunicat MAI.

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns, s-a dispus alocarea de forțe suplimentare, respectiv 8 autospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul ISU Călărași, Ialomița, Tulcea, Brăila, precum și un autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere.

UPDATE 12.55: O a treia persoană a fost rănită în explozie, potrivit ISU Constanța. Toate cele trei persoane rănite sunt conștiente, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, scrie G4Media.

UPDATE 12.45. Ministrul de Interne Lucian Bode și șeful DSU Raed Arafat merg la fața locului.

În zonă a fost delimitat un perimetru de siguranță, întrucît pericolul de explozie și de incendiu este mare.

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat că două persoane au fost rănite în explozie.

A fost activat planul roșu de intervenție și a fost transmis un mesaj RO-Alert.

Foto: G4Media.ro

„Persoanele sunt arse pe față, nimic grav. Vom face o reevaluare. A fost dat mesaj prin RO-Alert. Turiștii nu sunt afectați. Echipajele sunt acolo”, a declarat acesta.

ISU a anunțat că explozia a fost urmată de incendiu.

La fața locului au fost trimise opt autospeciale de stingere, două ambulanțe SMURD și 1 unitate de terapie intensivă mobilă. ISU confirmă că din primele informații, două persoane ar fi rănite.

Petromidia este în prezent cea mai mare rafinărie din România. Rafinăria este operată de Rompetrol Rafinare. Compania este deţinută de KMG International (54,63%; direct şi indirect) şi de statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

Rompetrol este principala marcă a KMG International, grup deţinut de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan. La Petromidia s-au procesat anul trecut procesat 4,8 milioane de tone de materii prime (1,16 mil. tone de benzină şi peste 2,6 mil. tone de motorină şi combustibil de aviaţie)

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati