VIDEO/ Klaus Iohannis: Am gestionat exemplar o situaţie fără precedent la frontiera UE şi a NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România a gestionat exemplar situaţia fără precedent la frontiera UE şi a NATO generată de războiul din Ucraina provocat de Federaţia Rusă, arătând că profilul României a crescut exponenţial la nivel regional, european şi global, conform agenției de presă Agerpres.

„A fost un an (2022 – n.r.) edificator pentru identitatea noastră ca ţară pe plan extern, România acţionând imediat, ferm şi decisiv. Am gestionat exemplar, aş spune, printr-un răspuns multidimensional, o situaţie fără precedent la frontiera Uniunii Europene şi a NATO. Iar profilul României a crescut exponenţial la nivel regional, european şi global”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

El a arătat că anul 2022 a fost un an al transformărilor profunde, provocate de războiul ilegal al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, un an care a testat capacitatea de reacţie şi rezilienţă.

„După 24 februarie 2022, Europa şi lumea întreagă nu mai sunt şi nu vor mai fi la fel. Mediul de securitate a fost subminat de o manieră fără precedent. Întregul sistem global a fost dezechilibrat prin crize suprapuse în plan economic, energetic şi alimentar”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a mai spus că 2022 a fost şi „un an al curajului în faţa invaziei ruse, un an al apărării democraţiei şi al principiilor suverane, un an al unităţii de acţiune şi al solidarităţii”.

„Valorile noastre democratice au fost atacate direct şi am reacţionat fără ezitare. Încă din prima zi a războiului, România s-a implicat activ în reacţia comunităţii internaţionale democratice şi în procesul de adaptare strategică impus de noua realitate de securitate”, a mai declarat Iohannis.

El a amintit că cetăţenii şi autorităţile române au oferit sprijin de urgenţă refugiaţilor din Ucraina şi populaţiei ucrainene, inclusiv prin hub-ul umanitar organizat la Suceava.

„Peste 3,3 milioane de cetăţeni ucraineni au trecut graniţele noastre până în prezent. Am asigurat rapid un pachet cuprinzător de măsuri pentru primirea şi protecţia acestora. Societatea românească a impresionat o lume întreagă prin solidaritatea şi empatia dovedite. Pentru evitarea unei crize alimentare globale majore, România a facilitat tranzitul cerealelor ucrainene spre statele vulnerabile – peste 11 milioane de tone de produse agricole au trecut până acum prin ţara noastră, adică aproximativ jumătate din volumul total tranzitat prin iniţiativa europeană a Coridoarelor de Solidaritate”, a explicat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a amintit şi de discuţiile sale constante cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, şi de faptul că anul trecut, la Kiev, alături de liderii Franţei, Germaniei şi Italiei, a arătat concret solidaritatea şi susţinerea României pentru Ucraina, inclusiv pentru parcursul său european.

„Am depus eforturi susţinute care au contribuit la decizia istorică luată de Consiliul European în iunie 2022 prin care a fost acordat statutul de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova şi a fost recunoscută perspectiva europeană a Georgiei”, a mai spus el.

Şeful statului a precizat că acţiunile şi iniţiativele diplomatice ale României au fost ferme pentru tragerea la răspundere şi izolarea Rusiei, fiind susţinute activ sancţiunile adoptate în plan european şi folosirea instrumentelor dreptului internaţional.

„La nivelul Uniunii Europene, ne-am implicat ferm în gestionarea crizelor generate de acest război. Rusia a utilizat energia ca armă de şantaj. Împreună cu partenerii noştri am găsit însă soluţii pentru reducerea semnificativă a dependenţei energetice de Rusia, pentru asigurarea securităţii aprovizionării şi a unor preţuri accesibile pentru populaţie”, a mai afirmat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că răspunsul României la criza provocată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei va continua să fie multidimensional şi cuprinzător.

„Vom continua să sprijinim Ucraina şi Republica Moldova, inclusiv aspiraţiile lor europene şi euroatlantice, după caz. (…) România va oferi tot sprijinul, pentru cât timp va fi necesar”, a punctat el.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati