VIDEO Marcel Ciolacu: „România este beneficiară directă a evenimentelor istorice marcate de căderea Zidului Berlinului, în noiembrie 1989”

Premierul Marcel Ciolacu a susținut un discurs la evenimentul la evenimentul de luni organizat cu prilejul Zilei Unităţii Germane la Bucureşti. Acesta a mulțumit Germaniei pentru susţinerea fermă în favoarea aderării României la spaţiul Schengen. „Aceasta barieră Schengen a ajuns să reprezinte, cu adevărat, ultima rămăşiţă a divizării Europei”, a punctat liderul PSD.

„Unificarea Germaniei, pe care o sărbătorim astăzi, este un simbol pentru unificarea celor două jumătăți ale Europei – Estul și Vestul. Iar România este beneficiară directă a evenimentelor istorice marcate de căderea Zidului Berlinului, în noiembrie 1989, și continuate cu căderea tuturor regimurilor comuniste din Europa, inclusiv Revoluția din Decembrie ‘89. Suntem azi membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene și ai NATO. Ne bucurăm de consecințele apartenenței la comunitatea de valori occidentale: dezvoltare economică, un trai mai bun pentru cetățenii noștri, mai multă securitate. Datorăm o parte din aceste realizări sprijinului constant oferit de Germania.
Încep, așadar, prin a mulțumi Germaniei pentru această susținere, iar mai recent pentru suportul ferm acordat aderării noastre la spațiul Schengen. Aceasta barieră Schengen a ajuns să reprezinte, cu adevărat, ultima rămășiță a divizării Europei!
Salut, mai cu seamă, intensificarea fără precedent a dialogului dintre statele noastre, la toate nivelurile, în decursul ultimului an, și care a dat un nou impuls relațiilor noastre politice și economice. Vizita Cancelarului Olaf Scholz la București în aprilie și vizita mea la Berlin în iulie, plus vizita de stat a Președintelui Stenmeier în România în mai – sunt momente care au consolidat dialogul nostru pe care îl dorim la fel de solid și în viitor.”, spune premierul.

„Să ne consolidăm postura de apărare pe flancul estic al NATO!”

Premierul a mai sugerat faptul că apărarea NATO este esențială în contextul actual.

„Germania este cel mai important partener comercial al României și al doilea investitor în economia noastră. Schimburile comerciale au depășit anul trecut 40 miliarde de euro. Peste 25.000 de firme cu capital german sunt înregistrate în România și contribuie la dezvoltarea țării noastre.
Există încă un potențial semnificativ neexploatat pentru creșterea și diversificarea comerțului bilateral și a investițiilor. Este important să valorificăm oportunitățile create de remodelarea comerțului internațional, de transformarea digitală și tranziția verde și să ne adaptăm împreună la economia viitorului.
Forumul Economic Româno-German organizat zilele trecute la Berlin este un excelent exemplu pentru modul în care putem stimula în continuare relațiile economice bilaterale. Mulțumesc partenerilor germani pentru ocazia de a ne întâlni și discuta proiecte de noi parteneriate în sectoare strategice.

Valoarea relațiilor româno-germane este amplificată și de puntea umană realizată de comunitatea românească din Germania și de cea germană din România. Noi obișnuim să spunem că „omul sfințește locul”! Cred că acest proverb românesc este foarte potrivit și pentru reprezentanții celor două comunități care, prin activitățile desfășurate, asigură o legătură emoțională puternică între țările noastre.

Ca oameni de stat, trebuie să răspundem cu promptitudine provocărilor istoriei. Așa cum a spus Cancelarul Scholz anul trecut, imediat după agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, lumea trece printr-o mișcare tectonică epocală. Este un punct de cotitură care ne obligă să regândim nu doar strategiile noastre de securitate, ci și pe cele de dezvoltare economică și de infrastructură.
Împreună cu Germania și cu celelalte state cu valori similare, România a contribuit masiv la eforturile de sprijin multidimensional pentru Ucraina. Tot împreună, trebuie să dăm direcția noii epoci.
Să ne consolidăm postura de apărare pe flancul estic al NATO!
Să modelăm arhitectura europeană astfel încât să includă și celelalte state cu aspirații europene, pe baza meritelor proprii!
Să reconfigurăm infrastructura critică astfel încât să fim mai puțin dependenți de energie sau de tehnologii provenite din spații cu risc strategic. Și să contribuim la diminuarea sărăciei globale prin furnizarea de hrană către zonele defavorizate ale lumii!
Pentru toate aceste proiecte de anvergură, știm că putem conta pe Germania. Și o spun aici, felicitându-vă încă o dată cu ocazia Zilei Unității Germane: să fiți siguri că și Germania poate conta pe România!”, spune Marcel Ciolacu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati