VIDEO Percheziţii în Capitală şi 19 judeţe / Permise false obţinute de cetăţeni români într-o ţară africană

Poliţiştii şi procurorii fac, miercuri, 41 de percheziţi, în 19 judeţe şi în Bucureşti, pentru destructurarea unei grupări formate din cetăţeni români şi străini, care ar fi facilitat obţinerea ilegală de permise de conducere româneşti, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorităţi din alte state.

Ancheta a început în luna martie, în iulie fiind făcute alte percheziţii în acest caz. În dosar au fost trimise deja în judecată 52 de persoane. Printre liderii grupării s-ar afla Romeo Ursu, cunoscut sub numele de ”Boenică”, dat în urmărire în urmă cu 12 ani, fiind acuzat de înşelăciuni în domeniul imobiliar, şi care se află în Iordania, potrivit unui comunicat al Poliției Române.

Potrivit Poliţiei Române, miercuri, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, împreună cu procurorii DIICOT – ST Ploieşti, fac 41 de percheziţii domiciliare şi pun în executare 48 de mandate de aducere.

Acestea au loc în judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui, Vâlcea şi în municipiul Bucureşti, într-un dosar penal care vizează implicarea mai multor persoane în obţinerea ilegală de permise de conducere româneşti, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorităţi din alte state.

Acţiunea este o continuare a activităţii din 8 iulie, când au fost puse în executare 61 de mandate de percheziţie domiciliară şi 79 de mandate de aducere, ancheta fiind iniţiată, în luna martie 2020, în Ploieşti, şi fiind apoi extinsă în mai multe judeţe ale ţării şi în municipiul Bucureşti.

Pentru realizarea investigaţiilor şi cercetărilor specifice, poliţiştii şi procurorii din Ploieşti au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, precum şi de suportul mai multor unităţi teritoriale de combatere a criminalităţii organizate, precum şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

Cum acționa gruparea

„Din anchetă au rezultat indicii că, începând cu a doua jumătate a anului 2019 şi până în prezent, în judeţele Dâmboviţa, Ilfov şi în municipiul Bucureşti, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, compus iniţial din 9 membri (cetăţeni români şi străini), la care ulterior au aderat şi alţi cetăţeni români. Grupul ar fi fost profilat pe săvâşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum şi infracţiuni de fals şi de corupţie”, arată Poliţia Română.

Gruparea obţinea venituri ilicite, prin înlesnirea obţinerii contra-cost şi în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru cetăţeni români care nu aveau competenţele necesare obţinerii dreptului de a conduce pe drumurile publice din România.

Cei interesaţi puneau la dispoziţia membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie şi un specimen de semnătură, care erau transmise în străinătate, pentru întocmirea permiselor.

Ulterior, documentele realizate fraudulos erau expediate în România, iar cetăţenii români care intrau în posesia acestora se prezentau la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de româneşti.

Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis ar fi fost de aproximativ 3.000 de euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetăţenii români şi străini implicaţi.

Până în prezent, au fost identificaţi peste 100 de cetăţeni români care fie ar fi obţinut permise româneşti, fie ar fi depus documentele la autorităţile competente pentru preschimbarea permiselor obţinute ilicit, o parte dintre aceştia fiind deja semnalaţi cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulaţiei rutiere.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati