VIDEO Poliţia vamală a confiscat, în 9 luni, ţigări de circa 30 de milioane de lei. Echipele canine, eroi la frontierele țării

În primele nouă luni ale anului, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării aproximativ 2,5 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, cu o valoare aproximativă de 30 milioane lei, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute, cu ocazia lansării campaniei naţionale ‘Contrabanda e boală grea’, care a avut loc la Centrul Vămii Române pentru Formarea Echipelor Canine, recent înființat în Pantelimon. Cu ocazia aceasta, echipele canine aflate în pregătire au făcut exerciții de depistarea țigaretelor, drogurilor și a numerarului. (Vezi mai jos VIDEO

„Contrabanda e boală grea!”, lansată în parteneriat cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcția Generală a Vămilor (DGV), Poliția de Frontieră, Poliția Română, cu sprijinul JTI România, urmărește informarea publicului referitor la efectele negative ale contrabandei asupra economiei și societății. Prin mesajul puternic ancorat în actualitate, campania își propune să capteze o audiență cât mai largă, contribuind la creșterea gradului de conștientizare a consecințelor contrabandei:  proliferarea criminalității, prejudicierea bugetului de stat, stoparea dezvoltării economice la frontiere.

Campania va fi susținută prin afișaj stradal în județele cele mai afectate de comerțul ilicit, în București și toate zonele de frontieră, precum și pe TVR și online.

Limitarea circulației cauzată de pandemie și eforturile conjugate ale autorităților au dus la scăderi istorice ale comerțului ilegal (7,7% în iulie, cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 15 ani). Odată cu revenirea la normalitate, trendul se poate, însă, inversa.

Printre cele mai eficiente instrumente de luptă împotriva contrabandei se numără echipele canine mobile. În această toamnă, 19 câini s-au alăturat echipelor canine ale Vămii, fiind deja implicați în stagii de formare la Centrul Vămii Române pentru Formarea Echipelor Canine, recent înființat în Pantelimon.

Ambiția este ca acest centru să fie acreditat la nivelul Organizației Mondiale a Vămilor, astfel încât să existe o recunoaștere internațională, mai ales în ceea ce privește programele de formare externe.

În noul centru din Pantelimon se antrenează 19 echipe canine, ”inclusiv colegi care nu au mai avut câini de serviciu. Se află aici de 3 săptămâni, la un nivel de pregătire incipient.”, a explicat Alexandru Ioniță, șef Birou Echipe Canine.

Pregatirea unei echipe debutează cu un stagiu inițial de 10 săptămâni, urmat de alte stagii de perfecționare și întreținere a dresajului. În primăvară, cățeii se vor întoarce pentru încă 5 săptămâni de antrenament. Odată încredințat unui inspector vamal, câinele intră în familia acestuia, chiar și după retragerea patrupedului din serviciu.

Căutarea pentru un câine de vamă înseamnă o activitate de joacă. Rasele utilizate în echipele canine sunt de regulă ciobănesc belgian, labrador, ciobănesc olandez.

”Condițiile de cazare din noul centru din Ilfov includ padocuri, încălzire, inflaroșu, aer condiționat, totul este izolat termic.”, a mai spus Alexandru Ioniță. Centrul a fost reabilitat în circa un an de zile.

În punctele vamale din România sunt active 44 de echipe canine mobile

„În 2020, comerțul ilegal cu țigarete a înregistrat un nivel mediu de sub 10%, cel mai mic din ultimii 15 ani. Și în anul în curs, contrabanda cu produse din tutun se menține la cele mai mici niveluri. Direcția Generală a Vămilor va continua să deruleze acțiuni de amploare pentru combaterea traficului ilegal, în strânsă colaborare cu instituțiile abilitate ale statului, precum și cu mediul privat onest.

În momentul de față, în punctele vamale din România sunt active, și cu sprijinul JTI, 44 de echipe canine mobile, specializate în depistarea țigaretelor, drogurilor și a numerarului. De asemenea, derulăm de mai bine de zece ani în parteneriat cu JTI campanii publice de conștientizare a efectelor profund negative ale contrabandei cu țigarete asupra economiei și a societății. Comerțul ilegal cu produse accizabile e un fenomen complex, care poate fi combătut doar prin colaborare și parteneriat”, a declarat directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu.

Dan Vîlceanu: Am adăugat în PNRR o componentă de reformă a autorității vamale, în valoare de peste 64,3 milioane euro

„Salut inițiativa tuturor celor implicați în lupta împotriva traficului ilicit de produse, și în special de țigarete. Trebuie menționate rezultatele bune ale inspectorilor Direcției Generale a Vămilor în protejarea veniturilor bugetului de stat. Vom implementa cât mai multe măsuri de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, pentru că îmi doresc să avem o economie dezvoltată corect și echitabil. Dotarea punctelor vamale din România cu echipamente de scanare performante este vitală, mai ales că beneficiile acestei achiziții vor compensa investițiile. Acest demers trebuie accelerat, de aceea am adăugat în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și această componentă, de reformă a autorității vamale, în valoare de peste 64,3 milioane euro. Cu toate acestea, indiferent de gradul de sofisticare tehnică, sunt remarcabile abilitățile și devotamentul acestor echipe canine, special antrenate pentru a fi un mijloc eficient de luptă împotriva contrabandei”, a declarat Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu.

Poliţia a confiscat, în primele 9 luni, ţigări în valoare de circa 30 de milioane de lei

În primele nouă luni ale anului, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării aproximativ 2,5 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, cu o valoare aproximativă de 30 milioane lei, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute.

În primele nouă luni, polițiștii de frontieră au reţinut în vederea confiscării, aproximativ 2,5 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, cu o valoare aproximativă de 30 milioane lei, precum şi importante cantităţi de tutun. De asemenea, prin parteneriate încheiate cu producătorii de ţigarete a fost dezvoltat şi segmentul de prevenire a acestui fenomen care prejudiciază nu doar veniturile la buget, ci reprezintă şi un real pericol pentru societate, alimentând infracționalitatea și crima organizată.

De-a lungul anilor, Poliţia de Frontieră Română a colaborat cu JTI Romania într-un cadru mai larg, fiind derulate mai multe campanii publice naţionale şi regionale de conștientizare a efectelor negative ale comerţului ilegal cu ţigarete, care reprezintă o dovadă a efortului comun pe care îl depun instituţiile de aplicare a legii şi producătorii de tutun pentru stoparea traficului ilegal de ţigarete”, a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute.

Piața neagră s-a situat în 2020 sub nivelul mediei europene de 10%

„Scăderea contrabandei cu țigarete înseamnă creșterea pieței legale, concretizată în încasări mai mari pentru bugetul de stat. În 2020, un an de criză fără precedent, veniturile din acciza la țigarete au fost singurele în creștere, cu 10,9% mai mult decât in 2019. Conform execuției bugetare pe primele opt luni ale anului 2021, veniturile provenite din acciza pe tutun au crescut cu 11,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta pentru că piața neagră s-a situat în 2020 sub nivelul mediei europene de 10%, tendință menținută și în 2021. Foarte important, politica fiscală a fost predictibilă, iar cadrul de reglementare nu a suferit schimbări radicale și neașteptate. Suntem convinși că aceste campanii anuale de informare a publicului larg despre consecințele comerțului ilegal asupra economiei și societății, desfășurate de-a lungul ultimului deceniu, precum și parteneriatele inițiate cu autoritățile de aplicare a legii încă din 2005, contribuie semnificativ la scăderea pieței negre. Vom continua și pe viitor să fim un contribuabil solid, implicat în rezolvarea problemelor comunității”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

JTI România derulează campanii publice anti-contrabandă în parteneriat cu autoritățile din anul 2010.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati