VIDEO Primul zbor turistic în spațiu al companiei Blue Origin s-a încheiat. Bezos: Este cea mai bună zi din viața mea

Racheta New Shepard a lui Jeff Bezos și-a încheiat călătoria spre spațiu, în primul zbor de turism spațial al companiei Blue Origin. La bord s-au aflat patru pasageri – trei bărbaţi şi o femeie, din medii şi cu experienţe foarte diferite. Racheta New Shepard este complet autonomă și nu este pilotată.

Alături de Jeff Bezos s-au aflat fratele acestuia, Mark Bezos, o veterană a programului spațial american, Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, și un student de 18 ani, Oliver Daemen, fiul unui om de afaceri olandez.

„Este cea mai bună zi din viața mea”, a spus miliardarul Jeff Bezos, după întoarcerea în siguranță pe Pământ.

Jeff Bezos şi ceilalţi trei membri ai echipajului au aterizat cu bine, la bordul capsulei New Shepard, după o aventură spaţială care i-a purtat până la 100 de kilometri deasupra Pământului, transmite Agerpres, care citează DPA.

Racheta care a propulsat capsula până la limita spaţiului a revenit de asemenea, în siguranţă, la sol, cu câteva minute înaintea capsulei New Shepard.

Întregul zbor a durat în jur de 10 minute.

Acest zbor a coincis cu aniversarea primilor paşi pe Lună făcuţi de americanii Neil Armstrong şi Edwin ”Buzz” Aldrin, la 20 iulie 1969. De altfel, vehiculul spaţial New Shepard este denumit în amintirea lui Alan Shepard, care în 1961 devenea primul american care a ajuns în spaţiul cosmic.

 

Ce cerințe trebuie să îndeplinească o persoană care vrea să călătorească în spațiu la bordul New Shepard

Pentru a putea merge în spațiu la bordul rachetei New Shepard, o persoană trebuie să îndeplinească câteva cerințe ale Blue Origin:

  • Trebuie să aibă cel puțin 18 ani
  • Trebuie să aibă o înălțime între 1,52 și 1,93 metri înălțime și între 49 și 101 kilograme în greutate.
  • Trebuie să aibă suficientă condiție fizică pentru a urca șapte trepte de scări într-un minut și jumătate.
  • Trebuie să poată să își pună și să își scoată centura de siguranță în mai puțin de 15 secunde, să petreacă o oră și jumătate într-o capsulă închisă și să reziste unei forțe de 5,5G în timpul coborârii

Bezos, al doilea miliardar care zboară în spațiu

În vârstă de 57 de ani, cel mai bogat om de pe Pământ, va decola de pe Planeta Albastră la bordul rachetei New Shepard, construită de propria companie, Blue Origin, pe care a fondat-o în anul 2000.

Cu şase ani înainte, lansase o mică librărie online, Amazon.com, în garajul propriei case. Afacerea a devenit, graţie a numeroase inovaţii, un grup cu mai multe subdiviziuni care valorează astăzi peste 1.700 de miliarde de dolari la bursă, însă este vizată frecvent de critici referitoare la condiţiile de muncă ale salariaţilor.

Compania i-a adus venituri impresionante şi chiar dacă, după divorţ, i-a cedat soţiei o parte din acţiunile Amazon, Jeff Bezos are în prezent o avere de circa 200 de miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati