VIDEO/ Sebastian Burduja, la Tech Expo: Aplicația ROeID, primul pas în transformarea digitală a României. Este pe locul întâi în topuri pe descărcări

0
389

Aplicaţia care le va permite românilor să aibă un singur set de credenţiale în raport cu platformele online furnizate de stat, care a fost lansată joi, este pe locul întâi în topuri pe descărcări, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, vineri, în cadrul Tech Expo, parte a Bucharest Tech Week.

Potrivit sursei citate, ROeID este o aplicaţie gratuită. Durează două, trei minute pentru un cetăţean să urmeze paşii pentru a primi identitate digitală şi 24 de ore ca un operator să o valideze.

Sebastian Burduja a menţionat că această aplicaţie reprezintă cel mai sigur sistem din Uniunea Europeană şi că în prezent se interconectează cu ghiseul.ro. De asemenea, el a spus că aplicaţia este în versiunea beta, în etapa de testare.

”Este primul pas în transformarea digitală a României, este pasul care va permite românilor din diaspora să își facă cont pe ghiseul.ro fără să aibă card bancar emis în România, este un pas care înseamnă de fapt cel mai înalt nivel de securitate, de identificare a românilor în raport cu statul. Prin ROeID acest pas de a veni la ghișeu să prezinți buletinul în fața unui funcționar public este eliminată”, a explicat ministrul.

Burduja a ținut să mai spună că în utima şedinţă de Guvern s-a adoptat un memorandum privind tehnologia cuantică, un alt domeniu in care România era în urmă.

„Avem printre cele mai bune minţi din lume în domeniul IT&C, cele care cu adevărat se uită la viitor şi nu doar în ţară, ci şi în diaspora, dar nu reuşeam, ca stat, să ţinem pasul şi, de fapt, să îi punem pe aceşti oameni în valoare. Cred că în ultimul an de zile am reuşit să facem paşi în acest sens”, a afirmat Sebastian Burduja.

Acesta a spus că a fost o ordonanţă de urgenţă importantă adoptată de Guvern, care va creşte pe parcursul unui an de zile precizia localizării apelurilor la 112 cu de 25 de ori.

„Majoritatea subiectelor care noi ne confruntăm, de la emiterea unui cazier judiciar online, până la sistemul 112 şi altele, implică trei, patru, cinci actori prezenţi la masă, diverse instituţii, ministere, agenţii şi cel mai greu lucru pe care cred că poţi să îl faci în România este să îi pui pe alţii la masă şi să-i convingi că trebuie să avanseze, să pui presiune să ne îndeplinim cu toţii termenele”, a afirmat Sebastian Burduja.

Cu privire la Bucharest Tech Week, ministrul spune că se bucură că acest eveniment reunește oameni care se gândesc la viitor, români care inovează, minți strălucite, institute de cercetare, dar și firme private, pentru că ”realmente aici putem să controlăm viitorul, să nu mai fim noi cei care se iau după alții și încearcă să îi prindă din urmă, să dictăm noi ritmul și să venim noi ca țară cu servicii si produse românești”.

NewsBucuresti este partener media Bucharest Tech Week.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.