VIDEO/ Sistemul „EASY”, utilajul smart de colectare a deșeurilor, prezentat la târgul „Green Energy & Romenvirotec”

Sistemul „EASY”, un utilaj smart de colectare a deșeurilor, pe care îl regăsim în Sectorul 3, poate goli într-un timp de 6 secunde un container de uz casnic. Sistemul are rolul de a proteja sănătatea utilizatorilor, dar și al operatorilor, prin faptul că aceștia nu mai interacționează direct cu deșeurile.

Compania European Estate Service a participat în cadrul târgului „Green Energy & Romenvirotec” de la Romexpo, care a avut loc în perioada 11-13 aprilie, unde a prezentat sistemul „EASY” de gestionare a deșeurilor, sistem care se află încă din 2019 în Sectorul 3 al Capitalei.

În cadrul evenimentului, News București a stat de vorbă cu Marius Croitoru, administratorul companiei European Estate Service, care a prezentat beneficiile unui astfel de echipament.

„EASY” face parte dintr-un întreg sistem de colectare a deșeurilor care strânge, prinde și igienizează containerul. Platformele subterane de colectare a deșeurilor dispun de 4 coșuri de inserție din inox, aflate la suprafață, iar pubelele de colectare sunt poziționate în subteran.

 

Containerele ies la suprafață prin intermediul unui sistem hidraulic acționat independent sau de către un dispozitiv amplasat pe autogunoieră doar în momentul în care mașina de gunoi vine să le golească, după care se întorc în subteran.

Potrivit sursei citate, ”șoferul care va conduce camionul va deveni totodată și operator, iar cu ajutorul unui joystick utilajul va proceda în mod automat la individualizarea prin ridicare, mânuire și poziționare a containerelor din același mod în care a fost preluat”.

Sistemul care se află pe străzile din Sectorul 3 poate fi găsit și în orașele Slatina, Craiova, Pitești, dar și în Botoșani.

Întrebat despre beneficiile sistemului „EASY”, Marius Croitoru spune că utilajul are o viteză de lucru de 6 secunde în cadrul căreia poate fi golit un container de uz casnic de până la 3,75 de metri cubi. Totodată, în 120 de secunde, utilajul are capacitatea de a scoate containere îngropate de până la 5 metri cubi.

„Asta înseamnă de 5 ori mai mult deșeu decât colectează astăzi un container de 1,1 metri. Pe lângă viteza de lucru a utilajului gândiți-vă că mașinile au vehicule care staționează de obicei în spatele utilajelor de colectare a deșeurilor unde vor urma să staționeze mult mai puțin” precizează reprezentantul companiei.

Marius Croitoru a precizat că sistemul „EASY” poate să depună la stația de sortare aproximativ 60 de metri cubi de deșeuri pe zi.

“Utilajul poate colecta, în regim de 8 ore, 150 de containere de suprafață, cu 2/3 descăcări pe zi. Asta înseamnă că poate să depună, la groapa de gunoi sau la stația de sortare, aproximativ 60 de metri cubi de deșeuri în 24 de ore”, a explicat sursa citată.

Poate „EASY” să înlocuiască forța de muncă umană?

Întrebat dacă oamenii ar putea să își piardă locurile de muncă din cauza acestui sistem, Croitoru a declarat că nu se pune problema, deoarece oamenii pot fi redistribuiți către alte domenii.

“Acei oameni pot folosi acest tip de utilaje pentru golirea coșurilor stradale, pentru curățirea parcurilor și așa mai departe. Deci nu cred că ar fi o problemă faptul că un utilaj EASY va înlocui utilajele tradiționale în ceea ce privește forța de muncă”, a completat acesta.

Compania face apel la autorități pentru a implementa un astfel de sistem de colectare în toată țara.

Oficialul companiei a precizat că este vorba despre cel mai important sistem de colectare a deșeurilor, adâugând că își dorește să ofere românilor tot ce este mai bun în privința colectării selective a deșeurilor: “Ca oricare dintre noi, ne dorim ce este mai bun pentru România. Bineînțeles, ne dorim să ne extindem, dorim ca persoanele cu putere de decizie să își dorească și dumnealor un astfel de sistem. Este cel mai performant sistem de colectare a deșeurilor și v-o spun fără pic de modestie, fiindcă asta e realitatea.”

Mesaj pentru viitoarele generații

Reprezentantul European Estate Service a transmis și un mesaj pentru tineri și acela că este bine să fie preocupați de mediu cât mai mult, fiindcă în joc este viitorul generației lor.

“Să nu facă ce am făcut noi, generația mea, să fie aproape de tehnologie și să îmbrățișeze tot ceea ce este simplu și să se ocupe de mediu cât mai mult că până la urmă este viitorul lor și al copiilor lor și al vostru.”, conchide sursa citată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati