Vinietă pentru București. Care sunt zonele din centrul Capitalei unde mașinile poluante vor fi interzise

De anul viitor, cel puțin un milion de proprietari de mașini ar urma să plătească pentru a circula în București. Autoturismele nonEuro, Euro 1 și Euro 2 vor avea interzis în Centrul Capitalei și vor plăti o taxă ca să aibă acces în restul orașului. Mașinile Euro 3 și 4 pot circula peste tot dacă proprietarii achită vinieta Oxigen. Cine nu respectă regulile va fi amendat cu până la 2.000 de lei, scrie Digi24.

Șoferii care au mașini sub Euro 5 vor plăti începând de anul viitor o vinietă pentru a circula pe străzile din București, indiferent de orașul în care este înmatriculat autovehiculul. Tariful pleacă de la 5 lei pe zi pentru mașinile Euro 3 și 4 și poate ajunge până la 1.900 de lei pe an pentru masinile nonEuro.

Măsura vizează 382.000 de mașini non-Euro, Euro 1 și 2, 653.000 de mașini din categoriile Euro 3 și 4. Mașinile hibrid, cele electrice, Euro 5 și 6 vor putea circula pe toate arterele din Capitală, fără restricții.

„Mașinile non-Euro, 1 și 2 nu mai au acces în zona de acțiune a calității aerului. Zona va fi delimitatăcu indicatoare și va fi presemnalizată de la cel putin 1 km”, spune Mihai Teodorescu, Direcția de Transporturi PMB.

Zona cu restricții include, între altele, Piața Victoriei, Bulevardul Iancu de Hunedoara, Șoseaua Ștefan cel Mare și Bulevardul Libertății.

Autoritățile spun că măsura va duce la reducerea cu 35% a traficului din Centrul Capitalei.

Restricțiile de circulație se vor aplica zilnic între orele 7-22. Proiectul prevede și amenzi de la 1.500 de lei la 2.000 de lei pentru cei care nu se vor conforma.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati