Violonista Irina Nanushi şi pianista Verona Maier, în recital la Ateneul Român

Duminică, ora 19, violonista Irina Nanushi şi pianista Verona Maier aduc în faţa publicului din Sala Mică a Ateneului Român un program în al cărui centru se va afla una dintre capodoperele camerale enesciene – Sonata a II-a, op.6 pentru pian şi vioară.

Alături de opusul semnat de George Enescu (datat 1899), cele două muziciene vor întregi ambianţa sonoră a Europei din a doua jumătate a secolului al XIX-lea prin intermediul lucrărilor de Vitali – Chaccone (aranjamentul din 1876 semnat de Ferdinand David), Elgar – Romance (1878), Chausson – Poem (1896) şi Brahms – Scherzo (1853). O Europă în care arta şi cultura au reuşit să armonizeze spaţii şi societăţi, oferind şansa comunicării şi înţelegerii. „Este un recital-aspiraţie firească, un recital cât speranţele noastre
– ale tuturor – spre găsirea măsurii şi echilibrului într-unul dintre momentele de mare cumpănă pe care „bătrânul continent” va trebui să-l depăşească, pe baza valorilor cărora le datorează existenţa.” ( Verona Maier)

Duminică, 13 martie, ora 19, Ateneul Român, Sala mică

Recital cameral

IRINA NANUSHI – vioară
VERONA MAIER – pian

Program

Tomaso Antonio Vitali
Chaconne în sol minor (arr. Ferdinand David)

Ernest Chausson
Poem, op. 25

Edward Elgar
Romanţa pentru vioară şi pian, op. 1

George Enescu
Sonata nr. 2, în fa minor, pentru vioară şi pian, op. 6

Johannes Brahms
Scherzo din Sonata FAE

Violonista IRINA NANUSHI a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti, la clasa prof. Daniel Podlowski perfecţionându-se apoi sub îndrumarea prof. Petre Lefterescu, specialist în muzica veche. În 2007 obţine titlul de master cu o disertaţie asupra sonatelor pentru pian şi vioară de Beethoven. În 2013 obţine titlul de doctor cu o teză despre particularităţile, tendinţele şi trăsăturile stilistice în creaţia pentru vioară a compozitorilor albanezi. A participat la cursuri de măiestrie cu maeştrii Ştefan Ruha, Ştefan Gheorghiu, Florin Croitoru, Klaidi Sahatci. Este membru al Cameratei Regale şi colaborator al Filarmonicii „George Enescu.”

Născută la Bucureşti pe 31 decembrie 1961, pianista VERONA MAIER şi-a început studiile muzicale la vârsta de 6 ani, ca elevă a profesoarelor Maria Spirescu, Maria Zaharescu şi Angela Marbe. În 1980, a devenit studenta profesoarelor Ioana Minei şi Ana Pitiş la Conservatorul bucureştean, pe care l-a absolvit în 1984. În 2006, a obţinut titlul de Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Din 1990 este cadru didactic la UNMB, fiind actualmente profesor universitar – disciplina Muzică de cameră, în cadrul Facultăţii de Interpretare muzicală. Din 2016, este prorector al instituţiei.

Ca muzician-interpret – pianist, clavecinist, organist – sau profesor, Verona Maier a susţinut concerte şi recitaluri şi a participat la festivaluri, emisiuni radio şi TV, jurii de concursuri sau cursuri de măiestrie în România şi Germania, Elveţia, Franţa, Grecia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Israel, Polonia, Ungaria, Austria, Danemarca, Norvegia, Suedia, Italia, Macedonia, Iran.

Biletele se pot procura:

De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marţi – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – sectiunea „Calendar”.Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati