Viorica Dăncilă, anunţ de la Palatul Victoria: Declar război deschis criminalităţii din România

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri seara, la Palatul Victoria, că se va implica personal în reforma institiuţiilor care se ocupă de siguranţa cetăţeanului şi totodată că declară război deschis împotriva criminalităţii.

  • „Mă voi implica personal în această reformă, voi urmări şi voi coordona toate eforturile de eradicare a acestor fenomele fără mila, fără menajamente, fără compromisuri. Declar război împotriva criminalităţii. Aceste prbleme nu sunt deieri sau de azi, a spus Dăncilă.

Premierul a susţinut că a existat până acum o concentrare exclusivă pe lupta anticorupţie, iar lupta împtorova criminalităţii a rămas în plan secund.

„Lupta împotriva corupţiei trebuie săcontinue, dar trebuie să o canalizăm din zona de spectacol (…) către zona de prevenţie, către instituirea unor mecanisme care să controleze şi să prevină acest fenomen. (…) Solicit  clasei politice şi tuturor factorilor responsabili să se implice. Acest război împotriva  ciminalităţii presupune ca, alături de prim ministru, să vina oţi cei care vor ca siguranţa să devină o prioritate. Nu mai este vorba de a fi oameni politici, ci despre a fi oameni. Chem alături de noi şi ONGurile”, a adăugat şefa guvernului.

La cinci zile de la tragedia de la Caracal, încă neelucidată, Viorica Dăncilă spune că nu poate fi dat timpul înapoi, dar putem privi înainte, pentru că România nu aparţine criminalililor, violatorilor, traficanţilor de carne vie.

„Nu putem da timpul înapot, dar putem privi înainte. România trebuie să depăşească foarte repede aceasta criză a instituţiilor care se ocupă de siguranta cetăţeanului, sa rreparăm ce e de reparat, să înlocuim ce e de înlocuit, să facem să funcţioeze aşa cum ar fi trebuit să fi funcţionat acum cinci zile şi n-au făcut-o. Trebuie să ne adunăm toate forţele politice, ONG-uri, români, să luptăm împotriva criminalităţii si a actelor care ne pun în peicol siguranţa care ne lezeaza drepturile fundamentale”, a arătat premierul.

Dăncilă a prezentat cu acest prilej un sumar actualizat al măsurilor luate în ultimele zile, între acestea fiind incluse demiterea conducerilor instituţiilor implicate în proces.

„Şeful STS şi ministrul de Interne au demisionat de asemenea. Am cerut ministrului de Interne să meargă la faţa locului şi să coordoneze personal ancheta. S-au mobilizat toate resursele necesare pentru o muncă de analiză temeinică. Am cerut MAI un raport minut cu minut al întâmplărilor până la aflarea adevarului, discutarea cazului în CSAT şi luarea măsurilor urgente. Am cerut o şedinţă CSAT cât mai urgent posibil. (…) Am decis încă de sâmbătă înfiinţarea unui grup interinstituţional condus de dl Raed Aarafat. (…) Am decis să solicit cpnvicarea Parlamentului în sesiune extraordinată. Am trimis Corpul de control în ce priveşte activitatea poliţiştilor 112 şi în maximum o săptămână vom avea un raport.

Premierul a precizat că a solicitat registrul persoanelor cu agresiuni sexuale la activ şi monitorizarea lor continua acolo unde a existat un precedent, că i-a mai cerut ministrului interimar al Internelor săurgenteze proiectul de lege privind depistarea persoanelor disparute, şi totodată i-a mai cerut lui Raed Arafa un plan de măsuri de comasare a dispeceratelor de la poliţie, SMURD, pompieri.

„Am cerut ministrului de Interne şi domnului Raed Arafat să prezinte planul de măsuri referitor la comasarea dispeceratelor între Poliţie, SMURD, Pompieri, Ambuţanţă”, a spus Viorica Dăncilă.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati