Virgil Popescu: Îmi doresc ca în iarna viitoare să nu mai avem nevoie de gaz rusesc

România ar putea avea gaz extras din Marea Neagră chiar din această vară, a spus joi seara, la Digi24, ministrul energiei, Virgil Popescu.

Lucrările la instalația de exploatare a gazului din Marea Neagră au fost finalizate, iar acum au loc teste. Cei de la compania Black Sea Oil&Gas au finalizat practic lucrările în Marea Neagră, conducta este poziționată și în prezent sunt la testele de intrare a gazului în sistemul național de transport, a explicat ministrul energiei.

„Eu estimez că în această vară, în sistemul naţional de transport va intra gaz românesc din Marea Neagră, din zona offshore. Total, producţia anuală, pe un an de zile, a acestei companii, Black Sea Oil&Gas, va fi de circa un miliard de metri cubi, deci vom avea intrat în această vară-toamnă în jur de trei milioane de metri cubi, zilnic, de gaz natural din Marea Neagră”, a calculat Virgil Popescu.

Dependența de importuri, redusă la sub 15 la sută

El a confirmat că până la sfârșitul acestui an, gazul din import va fi diminuat în România, pentru că va intra în sistemul național de transport gazul din Marea Neagră, care este tot gaz românesc. „Eu n-aș vrea să dau cifre la dumneavoastră pentru că s-ar putea să vă dau vești bune în vară”, a spus ministrul, rugat să indice o proporție a reducerii dependenței de gaz de import a  României.

„Eu îmi doresc ca să avem cât mai puțin dependență, pentru că asta e obiectivul întregii Uniuni Europene, iar România este printre cele mai puțin expuse (țări). Acum depindem 25-27 la sută. La iarnă cred că vom ajunge să înjumătățim – chiar mai mult, cred eu.  Eu sper și îmi doresc ca în iarna viitoare să nu mai avem nevoie – putem importa, dar să nu mai avem nevoie – de gaz rusesc. Și vrem să avem depozitele pline în această iarnă”, a menționat ministrul energiei, Virgil Popescu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati