Vitamina care îți poate salva viața dacă ai Covid-19. În ce alimente o găseşti

O dată cu sezonul rece începe și sezonul suplimentelor alimentare destinate imunităţii. Vitamina D reduce riscul reacţiilor inflamatorii exagerate. Şi nu trebuie consumată doar de către copii şi adolescenţi. Mai ales în această perioadă.

Vitamina D participă, în copilărie și adolescență, la dezvoltarea fiecărui mușchi. Inclusiv a vaselor de sânge – tot mușchi! Reglează depozitele de calciu și fosfor ale organismului, ceea ce se vede în sănătatea oaselor. Şi este esențială sistemului imunitar. Pentru că reglează răspunsurile inflamatorii. În prezenţa unui agent infecţios, potrivit Stirile ProTV.

”Un răspuns imun foarte intens predispune la apariția unor leziuni la nivelul țesuturilor noastre. Un răspuns inflamator mult prea intens cum se mentionează că este cazul şi în infecţia Covid-19. Pe de altă parte, nu ne dorim la un răspuns imun insuficient pentru că aşa infecţia persistă în organismul nostru”, a declarat Conf. dr. Carmen Chifiriuc, expert virusolog.

Vitamina D se dozează din sânge. Şi, dacă nu aveţi suficientă, medicul va recomandă doza necesară de suplimente.

”Este lipsită şi de efecte adverse. Când luăm suplimentar vitamina D sub formă de medicament nu exista efecte adverse la acest tratament”, arată sursa citată.

Concentrații scăzute de vitamina D au persoanele care suferă de obezitate, hipertensiune arterială şi diabet. Dar şi fumătorii. Dacă sunteţi într-un din aceste categorii, dozaţi din sânge şi vitamina D și cereţi apoi medicul dumneavostra suplimente.

Între octombrie și aprilie, nu avem suficientă lumină solară ca să producem vitamina D în piele. Este perioada în care e recomandat să nu lipseacă din alimentație oul, carnea și câte o conservă de sardine. Aceasta vine la pachet și cu vitamina D și cu o concentrație mare de calciu, care poate fi absorbit ușor de organism.

Odată cu toamna, toți copiii, adolescenții și adulții, indiferent de vârstă, au nevoie de suplimente alimentare de vitamina D, cu doze zilnice peste 400 de unităţi.

Proteinele de origine animală din alimentaţie – ouă, lactate, carne – ajută şi altfel sistemul imunitar.

În fiecare zi, sunt suficiente: o felie de carne cât palma sau un ou sau o conservă mică de peste sau o felie de brânză.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati