Vom ajunge ca în Italia? Raed Arafat: Există un efort major pentru a face față și încercăm să găsim resurse

0
75
Arafat Guvern

Cea mai mare problemă cu care se va confrunta sistemul medical în următoarea perioadă va fi cea a resursei umane, nu cea a aparaturii, a spus marți seara, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Impactul pe resursa umană, o oboseală în plus, o suprasolicitare, acesta este momentul în care suntem. Cred că în următoarele patru-șase săptămâni cam asta va fi situația și poate va fi și mai greu în următoarele zile”, a avertizat Raed Arafat. El a explicat că acesta este realitatea prin care au trecut ți trec și alte țări, scrie Digi24.

„Nu suntem singuri. Nici nu suntem la topul topurilor țărilor afectate. Din păcate, avem țări prietene – Belgia, Olanda, Franța – toate sunt cu un impact major asupra lor acum. Din Belgia știu că s-au transferat bolnavi în Olanda. Acum Olanda are și ea discuții unde transferă și cum face, toate țările respective tratează această problemă ca o situație de suprasolicitare, o „catastrofă”, unde solicitările sunt mult mai mari decât posibilitățile și atunci toate țările găsesc soluții în acest sens și se adaptează și această adaptare este prin transfer, prin realocare de paturi, prin reducerea activității elective, prin suplimentarea paturilor în anumite zone, deci acesta este modul de lucru peste tot”, a arătat Raed Arafat.

5 la sută dintre bolnavii de COVID au nevoie de terapie intensivă

Întrebat de câte paturi suplimentare ar mai fi nevoie în București la o incidență de 4 la mie, Raed Arafat a explicat că în fiecare zi în București sunt sute de cazuri.

„De aici trebuie să calculați: cam 5 la sută din ele este posibil în următoarele zece zile să aibă nevoie de terapie intensivă, probabil cam 20-30 la sută e posibil să aibă nevoie de oxigen și de terapie intermediară”, a arătat șeful DSU.

El a spus că Spitalul Malaxa din București va fi transformat în spital COVID și astfel se vor face locuri nu numai de terapie intensivă, ci și intermediară. Se caută soluții de suplimentare de locuri și în alte spitale din București, pentru că în UPU stau pacienți care nu au locuri de internare.

„Dar cea mai mare problemă va fi cea a resursei umane”, a repetat Raed Arafat.

„Avem resurse materiale”

Totuși, Raed Arafat spune că în acest moment nu suntem în situația Italiei din primăvară și avem resurse.

„Avem încă în stocuri – prin eforturile și alocarea de fonduri care s-a făcut – ventilatoare, materiale, echipamente, monitoare, injectomate. Putem suplimenta încă cel puțin vreo 200 – 200 și ceva de paturi și încă, după ce se va mai livra, încă 200 de paturi, deci încă 400 de paturi de terapie intensivă, în următoarea perioadă, pe materialele și echipamentele pe care le avem.

Dar, încă o dată spun, acest lucru depinde foarte mult și de resursa umană pentru care încercăm să găsim soluții și una din soluții, la un moment dat – blamată în prima fază a pandemiei – este reducerea activității elective, cel puțin pe alocuri, pentru a permite concentrarea pe pacienții COVID care necesită terapie intensivă. S-ar putea să se ia astfel de decizii pe zone, pe locații, pe capacitățile care există”, a declarat Raed Arafat.

„Ce e important și ce trebuie să știe populația este că există un efort major pentru a face față, ca să nu ajungem la situația în care să fim depășiți”, dat asigurări Raed Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.