Vulcanizările din Capitală, verificate de Garda Naţională de Mediu. Au fost date amenzi de peste 22.000 de lei

0
222

Garda Națională de Mediu a verificat 21 de vulcanizări din Bucureşti, după ce a fost sesizată de către ANPC cu privire la existanţa a peste 4.000 de anvelope care au intrat în ţară ca fiind second hand, dar erau de fapt deşeuri.

  • S-au dat amenzi de peste 22.000 de lei, deşeurile au fost confiscate şi au fost sesizaţi procurorii, arată sursa citată pe pagina de Facebook.

Oficialii Gărzii de Mediu precizează că una din principalele provocări cu care se confruntă în această perioadă ţara noastră este legată de transferurile ilegale de deşeuri, mascate în importul de produse/marfă second-hand.

Unele dintre aceste transporturi reuşesc să intre în ţară.

  • ”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a sesizat Comisariatul Municipiului Bucureşti al Gărzii Naţionale de Mediu cu privire la 4.200 de aşa zise anvelope second hand, introduse în ţară, care nu îndeplineau condiţiile de conformitate, fiind, în fapt, deşeuri. Ca urmare, comisarii GNM au efectuat un control, în care au fost verificate 21 de vulcanizări din Capitală, pentru a identifica aspectele sesizate”, a transmis, joi, Garda de Mediu.

Potrivit sursei citate, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 22.500 lei şi s-a înaintat o sesizare penală pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 66, alin. (2), lit. (d) din O.U.G. nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor.

Articolul vizat prevede: ”Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani următoarele fapte: (…) exportul sau importul de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, în cazul în care această activitate intră în domeniul de aplicare al art. 2 pct. 35 din Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006, indiferent dacă transportul se efectuează prin una sau mai multe operaţiuni”.

Garda de Mediu a mai precizat că întreaga cantitate a fost indisponibilizată şi eliminată ca deşeu printr-un operator autorizat.

“Această acţiune este un bun prilej să constatăm consecinţele vulnerabilităţilor legislative în domeniul bunurilor folosite şi să reamintim necesitatea adaptării legii la provocările vremii.

Vorbim despre modificarea cadrului legal, în sensul reglementarii clare a comerţului cu produse SH, astfel încât să evităm ca în ţara noastră, în loc de bunuri folosite, să fie importate de fapt, deşeuri mascate”, a declarat comisarulg eneral al Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.