Wizz Air pierde lupta împotriva ajutorului de stat pentru Blue Air

Operatorul european de transport aerian cu buget redus Wizz Air a pierdut miercuri lupta împotriva ajutorului de stat de 62 de milioane de euro acordat rivalului său român Blue Air, după ce a doua instanță supremă din Europa a susținut decizia autorităților de reglementare a concurenței din UE de a aproba subvențiile, scrie Reuters, citată de economedia.ro.

În decizia sa din 2020, Comisia Europeană a declarat că o garanție de 28 de milioane de euro pentru a despăgubi Blue Air, afectată de pandemie, și o garanție de 34 de milioane de euro pentru a acoperi nevoile urgente de lichidități ale acesteia din cauza pierderilor cauzate de pandemie au respectat normele privind ajutoarele de stat ale blocului comunitar.

Wizz Air, ale cărei operațiuni principale se desfășoară în Europa Centrală și de Est, a contestat ulterior aprobarea executivului UE la Tribunalul din Luxemburg. O serie de transportatori au dat în judecată Comisia pentru că a autorizat ajutoare similare pentru rivalii lor.

Judecătorii au respins argumentele Wizz Air.

„Acțiunea împotriva deciziei Comisiei de aprobare a ajutorului acordat de România companiei aeriene Blue Air în contextul pandemiei Covid-19 este respinsă în totalitate”, a declarat Tribunalul.

Wizz Air poate face recurs pe chestiuni de drept la Curtea de Justiție a UE, cea mai înaltă instanță europeană.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati