World Vision anticipează că va oferi intervenţie în România pentru 200 de mii de mame şi copii ucraineni, inclusiv pentru cetăţenii din Ucraina care vor să rămână la noi în ţară pe termen mediu şi lung.
Aproape jumătate de milion de ucraineni, cei mai mulţi mame cu copii, au intrat în România în ultimele trei săptămâni, de când a început războiul, potrivit datelor de la Poliţia de Frontieră Română. În total, peste 3 milioane de ucraineni au fugit de război, conform ONU.
„Din intervenţiile pe care le avem la punctele de frontieră, pe teritoriul Ucrainei, cât şi în adăposturile pentru refugiaţi din România, observăm că vin tot mai mulţi ucraineni la noi în ţară care vor să rămână. Asta, pentru că n-au rude, cunoştinţe sau resurse financiare pentru a ajunge în alte state. Toţi aceşti oameni vor avea nevoie să fie integraţi. Noi, World Vision România, anticipăm că vom interveni cu un plan integrat de servicii pentru circa 200 de mii de ucraineni. Acesta va include de la alimente, produse de igienă şi alte provizii de necesitate urgentă la activităţi socio-educaţionale pentru copii, servicii de consiliere psihologică şi măsuri pentru combaterea discriminării”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
„Din raportările pe care le avem până acum estimăm că în viitorul apropiat cam 20% dintre ucrainenii care vor ajunge în România vor rămâne la noi în ţară pe teremen mediu şi lung. Ne aşteptăm ca tot mai mulţi ucraineni cu o situaţie materială precară să ajungă la noi în ţară, cât şi în celelalte ţări vecine”, a mai afirmat Mihaela Nabăr.
Pe lângă intervenţia pentru ucrainenii care vor ajunge în România, World Vision estimează că va oferi suport pentru 50 de mii de ucraineni care s-au adăpostit în regiuni ale Ucrainei cu mai puţine atacuri militare. Totodată, organizaţia internaţională are în vedere să ofere suport pentru 20 de mii de ucraineni care vor ajunge în Moldova şi pentru 4,500 care se vor îndrepta către Georgia.
Isabel Gomes, directorul global al operaţiunilor umanitare de la World Vision, a declarat că organizaţia internaţională face eforturi să răspundă unei crize umanitare masive.
„Ceea ce la început a fost un flux de refugiaţi din Ucraina acum a devenit un exod. Situaţiile la care asistăm în ţările vecine sunt foarte grave, însă auzim şi poveşti îngrozitoare despre disperarea şi penuria celor rămaşi în Ucraina. Auzim poveşti despre oameni înfometaţi, fără un adăpost constant şi sigur. Este vital ca, pe lângă sprijinirea milioanelor de oameni care au fugit din Ucraina, să ajungem şi la cei care au rămas pe teritoriul ţării”, a declarat Isabela Gomes.