Zeci de artiști, jurnaliști, cercetători, ONG-uri și grupuri civice s-au unit în Platforma „Împreună pentru Centura Verde”, pentru protejarea vieții în Capitală

În contextul poluării dramatice, al aridizării și al exploatărilor forestiere din jurul Bucureștiului, zeci de artiști, jurnaliști, cercetători, organizații neguvernamentale și grupuri civice și-au unit forțele în platforma „Împreună pentru Centura Verde” (www.centuraverde.ro) pentru a convinge autoritățile să conserve codrii rămași în jurul capitalei și să extindă de urgență suprafață împădurită.

Primul pas concret al inițiativei este proiectul legislativ înregistrat săptămâna aceasta la Parlamentului României și care vizează protejarea pădurilor din județul Ilfov.

Totodată, platforma civică „Împreună pentru Centura Verde” invită cetățenii să se alăture prin semnarea petiției adresată politicienilor și autorităților cărora li se cer printre altele:

  1. Adoptarea și promulgarea proiectului de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov
  2. Un plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării, plan care să includă și Centura Verde București-Ilfov
  3. Includerea centurii verzi în Planul de Dezvoltare Regională București-Ilfov 2021-2027.

Centura Verde București-Ilfov reprezintă un proiect pe care dacă nu îl tratăm acum cu maximă prioritate și seriozitate, viitorul ni-l va impune oricum, la un cost de sănătate, economic, ecologic și etic nemăsurabil. Centura Verde București-Ilfov are nevoie de susținători asumați care să o transforme în realitate. Iar asta presupune „deschiderea ochilor” tuturor factorilor de decizie relevanți, actuali sau potențiali, indiferent de partidul din care ei fac parte și conștientizarea lor profundă asupra faptului că trebuie să își dea mâna pentru realizarea acestui obiectiv.

Daniel Sârdan, inițiator Salvații Codrii Vlăsiei: ”Facem demersuri pentru salvarea rămășițelor codrilor Vlăsiei, astfel încât acestea să nu mai fie păduri de producție ci păduri de protecție. Să fie plămânul bucureștenilor și al celor care trăiesc în jurul pădurii. ”

Gabriel Păun, ambasador: „Oricât de imposibil ar părea să avem un scut verde în jurul Bucureștiului, acesta este necesar. Vrem să păstrăm Capitala locuibilă. Iarna a dispărut, verile devin insuportabile iar solul s-a golit de rezervele de apă. Aridizarea sudului țării este iminentă, iar schimbările climatice nu fac discriminare între Cotroceni și Berceni. Puținele păduri rămase trebuie conservate acum, extinse în cel mai scurt timp și interconectate într-o rețea neîntreruptă.”

Agent Green a protestat în repetate rânduri alături de Grupul Civic Codrii Vlăsiei în timpul pandemiei pentru a stopa tăierile din județul Ilfov.

Alex Găvan, inițiator: „Împrejurări excepționale, precum cea în care ne aflăm acum, cer acțiuni și măsuri excepționale, cer viziune excepțională și îndrăzneală excepțională. Și etică excepțională. Iar toate astea se pot face doar însuflețiți de o dragoste excepțională.”

Florin Stoican, co-inițiator: ”Pădurile periurbane au un rol esențial în asigurarea calității vieții locuitorilor marilor orașe. Sunt plămânii verzi ai celor mai poluate zone locuite de către oameni, oxigenează aerul și filtrează poluanții, asigură conectarea orășenilor la natură, oferă posibilități multiple de recreere, petrecere a timpului liber și educație, protejează zonele locuite, asigură un microclimat plăcut și conservă biodiversitatea. Pentru toate acestea și multe altele, aceste păduri trebuie protejate și utilizate pentru rolul lor preponderent social și de mediu și trebuie extinse în așa fel încât orășenii să beneficieze la maximum de aceste beneficii.”

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati