Zeci de blocuri din Sectorul 6 ar putea fi reabilitate cu 21 de milioane de euro. Ciprian Ciucu vrea să ia imprumut de la BEI

Primarul Ciprian Ciucu vrea să contracteze un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) de până la circa 21 de milioane de euro pentru reabilitarea termică a 85 de blocuri, un proiect de hotărâre pe această temă regăsindu-se pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de vineri.

„Se aprobă contractarea directă a unei finanţări rambursabile externe de la Banca Europeană de Investiţii în valoare totală de până la 21.050.000 euro (sau echivalent în lei), în baza garanţiilor proprii, cu maturitate de până la 22 de ani, din care perioadă de tragere de până la 3 ani şi o perioadă de graţie de până la 5 ani pentru fiecare tranşă trasă din finanţarea rambursabilă (împrumutul) contractată, potrivit termenilor de referinţă (term sheet) comunicaţi de Banca Europeană de Investiţii în data de 22 decembrie 2020”, stipulează proiectul de hotărâre.

Conform acestuia, contractarea şi garantarea împrumutului se face pentru finanţarea şi/sau cofinanţarea măsurilor de eficienţă energetică ce se vor implementa la 85 de blocuri de locuinţe din sector în perioada 2020-2022, scrie Agerpres.

Garantarea împrumutului se face cu veniturile bugetului local al Sectorului 6 şi/sau cu o garanţie asupra conturilor (bancare şi/sau de trezorerie) ale Sectorului 6.

Proiectul prevede împuternicirea primarului să negocieze termenii şi condiţiile finanţării externe rambursabile şi să semneze împrumutul.

Conform raportului de specialitate al proiectului, cele 85 de blocuri de locuinţe au 9.416 apartamente.

„Având în vedere bonitatea Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti, precum şi necesitatea structurării împrumutului astfel încât presiunea pe bugetul local în anii ce urmează să fie minimă, contractarea unei finanţări BEI reprezintă soluţia optimă de asigurare imediată a resurselor, ţinând cont de importanţa Programului de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe (…) Avantajele finanţărilor BEI sunt reprezentate de: costuri avantajoase, perioade de creditare superioare finanţărilor interne (22 ani), obţinerea unei perioade de tragere/graţie de până la 5 ani, relaţia cu un partener extern care se bucură de o reputaţie internaţională la cel mai înalt nivel”, mai stipulează sursa citată

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati