79 de elevi de la liceele „Elie Radu” și „Theodor Pallady” vor beneficia de formare profesională prin învățământ dual, în urma actualizării contractelor de parteneriat între Primăria Sectorului 3 și patru operatori economici. Proiectele de hotărâre aferente au fost aprobate în ultima ședință a Consiliului Local al Sectorului 3.
Beneficiile programului pentru elevi
Astfel, elevii vor avea posibilitatea să facă practică în anul școlar 2023-2024 la operatorii economici parteneri care devin furnizori de formare profesională şi potenţiali angajatori ai absolvenţilor.
Domeniile de pregătire profesionale vizate sunt „Comerț” (Liceul Tehnologic „Elie Radu”), „Mecanică” și „Electric” (Liceul Tehnologic „Theodor Pallady”). Elevii vor obține calificări profesionale precum: comerciant-vânzător, mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto și electrician exploatare centrale, stații și rețele electrice.
Se acordă pe durata pregătirii profesionale burse lunare, condiționate de prezența și rezultatele elevilor. Pachetul de beneficii mai cuprinde:
– garanţia unui act educaţional de calitate, asumat de către liceu, operatorul economic şi autoritatea locală;
– posibilitatea de a învăţa o meserie direct de la profesionişti, pentru dezvoltarea atât din punct de vedere profesional, cât şi academic;
– decontarea cazării, mesei şi a transportului;
– o diplomă recunoscută la nivel european;
– prioritate la angajare după absolvire, direct la operatorul economic care a format elevul.
Beneficiile programului pentru companii:
– fiecare agent economic are posibilitatea de a-şi selecta elevii şi de a-i pregăti în conformitate cu propriile nevoi şi proceduri;
– facilităţi fiscale acordate de statul român prin acordul de parteneriat;
– reducerea gradului de mobilitate a resursei umane.
Cel mai atractiv program
Programul de învățământ dual din Sectorul 3 a fost în anii trecuți foarte căutat de tinerii bucureșteni datorită ofertei educaționale vaste. Potrivit datelor publicate pe www.invatamantdualinsector3.ro, în ultimii trei ani numărul elevilor înscriși în acest program a crescut progresiv.
La nivelul Capitalei, nu mai puțin de 75% din numărul total de elevi bucureșteni, care s-au înscris la această formă de învățământ, au venit către liceele din Sectorul 3.
La final, doar anul trecut au absolvit 200 de elevi, dintre care aproximativ 100 au fost angajați de partenerii privați ai programului.
De cealaltă parte, Sectorul 3 concentrează una dintre cele mai puternice comunități de afaceri la nivelul Capitalei, aici funcționând aproximativ 20% din totalul agenților economici. Învățământul dual în Sectorul 3 s-a dovedit atractiv inclusiv pentru agenți economici care s-au alăturat programului în calitate de partener, cum este cazul celor patru care au prelungit contractul.
Programul rămâne însă deschis tuturor agenților economici care intenționează să sprijine învățământul dual ca formă alternativă de educație.