Haosul urbanistic din Capitală pune în pericol zeci de mii de bucureșteni. Este concluzia pompierilor care se lovesc, în fiecare zi, de probleme în timpul misiunilor. Străzi mult prea înguste, trotuare pline de mașini, clădiri aproape lipite. Sunt situații în care salvatorii trebuie să ridice autoturismele cu mâinile ca să ajungă la incendiu. O echipă Digi24 a pornit pe străzile din Capitală, alături de un echipaj de salvare, transmite digi24.ro.
Pompier: „Aici nu mai putem să deschidem. Este foarte complicat. Ne-am jucat pe lângă…. Accesul este oarecum îngreunat și asta înseamnă timp de reacție, în care focul se poate mări. Fiecare secundă este importantă”.
București, sectorul 6. Dacă un incendiu ar izbucni la blocurile din această zonă, pompierii nu ar putea salva mare lucru.
Aproape la fiecare intersecție sunt nevoiți să coboare din mașini ca să îl ghideze pe șofer. Odată ajunși în locul intervenției, se confruntă cu alte probleme. Pompierii abia au loc să coboare din mașină.
Ne mutăm într-un complex rezidențial din Sectorul 6. Aici s-au construit în ultimii ani sute de case și blocuri. Toate sunt aproape lipite. Încercăm să intrăm pe o stradă, însă…
Reporter: Aici e greu și să intri. Pompier: „Și cu autoturismul e greu aici”.
Reporter: Avem loc?
Pompier: „Aici nu avem loc. Acolo ne rămâne tunul (de apă n.red)? Dă-i puțin în spate. Ating sus? Atingi, dar n-ai ce să faci! Și tunul ăla rămâne blocat? Rămâne în pom? Ne așteaptă și focul dacă e.”
Locuitor: „Dacă vine o mașină cu mii de litri…nu poate să intre. Sau macaraua? Nu poate macaraua. Știți ce trebuie la treaba asta? Puțin vânt ca să plece flacăra în partea cealaltă”. Ca să înțelegem cât de gravă este problema am mers la sediul pompierilor.
Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București: „Pentru ca această autoscară să funcționeze la înălțimea maximă de 38 de metri avem nevoie ca și bratele să fie calate la capacitate maximă”.
Reporter: Haideți să vedem de ce distanță este nevoie. 6,6 metri este distanța de care are nevoie autoscara ca să funcționeze la capacitate maximă.
Jurnalist: În teorie, pompierii au nevoie de cel putin 7 metri pentru a instala o autoscară în cazul unui incendiu. În practică însă, ei au la dispoziție 37 de centimetri.
Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București: „Au fost situații în care efectiv am luat autoturismele cu brațele, le-am ridicat și le-am mutat un metru ca să putem înainta. Nu cred că trece o tură fără să avem astfel de probleme”.
Raed Arafat, șeful DSU: „Astfel de situații fie ne forțează să redimensionăm mașinile de pompieri și să luăm mașini mici care să intre pe aceste straduțe, dar asta înseamnă că va fi o capacitate de apă mai mică”.
La începutul săptămânii, un caz similar. Tragedia a fost la limită. Pompierii au intervenit la un incendiu survenit într-un bloc dintr-un cartier de lux. Atunci, salvatorii nu au putut să se apropie suficient de mult de clădire din cauza străzilor înguste și pline de mașini.
Primarii din Capitală au promis în context că vor verifica autorizațiile de construcție din tot orașul. Pentru ca o clădire să fie demolată sau o stradă să fie lărgită este nevoie însă de o decizie a instanței, care poate apărea doar după ani lungi de procese.