Zeci de mii de credincioși, în pelerinaj la racla cu moaștele Sfântului Dimitrie

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, numit de creștini „Izvorâtorul de Mir”, este sărbătorit astazi de credincioşi. Zeci de mii de pelerinii au venit din toate colțurile țării și au stat la cozi uriaşe pe dealul Patriarhiei pentru a ajunge să se închine la ocrotitorulul Bucureştilor. O mie de preoţi vor fi prezenţi la slujba de pe dealul Patriarhiei, scrie antena3.ro.

Pelerinajul ortodox din București ajunge in punctul culminant. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, numit de creștini „Izvorâtorul de Mir”, este sărbătorit de mii de oameni, care participa la slujbe speciale.

Pelerini veniţi din toate colțurile țării au format cozi lungi încă de dimineaţă, gata să îi aducă mulţumiri Sfântului Dumitru. Aproape 250.000 de români poartă numele Dumitru, deși numărul celor botezați astfel, este în scădere. Cei mulți sunt bărbați alintați, Mitică.

Coada are aproximativ 2 km și se întinde până la Piața Națiunile Unite. Între 1.000 și 1.500 de persoane ajung la sfintele moaște pe oră.

De asememea, peste 800 de persoane au venit separat în curtea Mitropoliei pentru a asculta slujba.

Anul acesta, au fost depuse spre închinare în Baldachinul Sfinților, alături de Sf. Moaște ale Împăraților Constantin și Elena, ale Sf. Ierarh Nectarie, ale Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ale Sf. Nectarie. Sâmbătă, pelerinii vor putea asista şi la Sfânta Liturgie oficiată în Altarul de Vară, unde se vor împărţi şi pachete cu anafură. Expusă este și raclei cu moaştele Sfântului şi Dreptului Lazăr, adusă special de o delegație de preoți din Cipru. Duminică va fi preluată și transportată înapoi în țara de origine.

Anul acesta, enoriașii au la dispoziție 9 zile pentru a se închina la racla cu Sf. Moaște. Pelerinajul a început duminică, cu scoaterea moaştelor în pridvorul Catedralei şi se va încheia luni, după închinarea ultimului pelerin. Oamenii vin să se roage pentru sănătate, speranţă, înţelegere, vindecare și pace în lume şi spun că orele de aşteptare nici nu se mai resimt.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati