Zeci de mii de egipteni au ieşit în stradă vineri, manifestanţii scandau: „Pâine, libertate, Palestina arabă”

0
243

Zeci de mii de egipteni au ieşit în stradă vineri, dintre care câteva mii în emblematica piaţă Tahrir din Cairo, pentru a-şi exprima solidaritatea cu palestinienii din Fâşia Gaza, informează AFP.

În cea de-a 14-a zi de război sângeros între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas aflată la putere în Fâşia Gaza, manifestaţii au avut loc în majoritatea oraşelor din Egipt, au raportat media locale.

În piaţa Tahrir, manifestanţii scandau „Pâine, libertate, Palestina arabă” şi „Poporul vrea căderea Israelului”, adaptând cele două sloganuri ale Revoluţiei din 2011, care l-a înlăturat de la putere pe Hosni Mubarak.

Poliţia a reuşit să-i alunge din piaţă pe manifestanţi, care s-au împrăştiat pe străzile lăturalnice, potrivit unui jurnalist al AFP.

Manifestaţiile sunt considerate de obicei o activitate ilegală în Egipt, însă miercuri preşedintele Abdel Fattah al-Sissi a afirmat în faţa cancelarului german Olaf Scholz că „dacă i-aş cere poporului egiptean să iasă în stradă, ei ar fi milioane”.

Susţinătorii săi au îndemnat imediat egiptenii să iasă la manifestaţii pentru a-l „mandata” în faţa crizei care riscă să cuprindă Orientul Mijlociu.

Egiptul, unde în ultimele zile au venit în vizită numeroşi lideri ai altor state, este singura ţară din lume care are o frontieră cu Fâşia Gaza, exceptând Israelul.

Prin urmare, ar trebui ca ajutorul umanitar pentru cei 2,4 milioane de locuitori din Gaza, dintre care jumătate sub copii, să tranziteze teritoriul egiptean. Această tranzitare se lăsa în continuare aşteptată vineri după-amiaza, după deplasarea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la postul de frontieră de la Rafah, dintre Egipt şi Gaza.

Sissi a convocat sâmbătă un „summit pentru pace” la care sunt invitate toate statele ce doresc să participe la discuţii, pentru a încerca să se ajungă la o încetare a focului.

Însă, în această cea mai populată dintre ţările arabe, manifestaţiile sunt cu două tăişuri pentru putere, explică Moustafa Kamel al-Sayyed, profesor de ştiinţe politice de la Universitatea din Cairo.

„Există dorinţa de a-şi însuşi furia populară”, afirmă Al-Sayyed. Manifestaţiile retransmise în direct de media apropiate puterii sunt „expresia unor sentimente de solidaritate cu poporul palestinian, însoţită de sloganuri ce exprimă sprijinul pentru preşedintele Sissi şi îl autorizează să facă ce vrea el pentru a proteja securitatea naţională a Egiptului”, explică Al-Sayyed.

În 2013, Abdel Fattah al-Sissi, pe atunci ministru al apărării, ceruse deja un „mandat” de la popor pentru a anihila gruparea islamistă Fraţii Musulmani, pe al cărei preşedinte, Mohamed Morsi, îl răsturnase de la putere puţin timp înainte.

De data aceasta, manifestanţii din piaţa Tahrir – loc ce nu figurează pe lista celor autorizate pentru manifestaţii, făcută publică miercuri – au răspuns: „Nu dăm mandat nimănui, aici este o manifestaţie adevărată”.

Acelaşi mesaj a fost transmis de la moscheea Al-Azhar, sediul celei mai înalte autorităţi a islamului sunnit, unde mulţimea a scandat – după rugăciunea pentru cei peste 4.100 de palestinieni ucişi de bombardamentele israeliene – „Israel terorist” şi „Unde este armata arabilor?”.

Peste 1.400 de persoane au fost ucise începând din 7 octombrie până în prezent pe teritoriul israelian de comandouri ale Hamas, majoritatea civili ucişi chiar în ziua declanşării atacului.

Sursa AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.