Zeci de ONG-uri şi grupuri civice invită candidaţii din Capitală să susţină ”Pactul de mediu”

Candidaţii la Primăria Capitalei şi la Consiliul General sunt invitaţi să susţină „Pactul de mediu pentru un oraş bun de trăit”, lansat de Platforma de mediu pentru Bucureşti şi Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

Cele două platforme reunesc zeci de ONG-uri şi grupuri civice.

„Pactul de mediu” prevede 10 direcţii de acţiune şi soluţii punctuale pentru un Bucureşti „mai verde, mai respirabil şi cu o calitate a vieţii mai bună pentru locuitorii săi”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de internet a Platformei de mediu.

„Iniţiatorii invită candidaţii la Primăria Municipiului Bucureşti şi Consiliul General să susţină „Pactul de mediu pentru un oraş bun de trăit” prin semnarea şi asumarea prevederilor sale în programele de guvernare pentru următorii patru ani. Cele două platforme civice îndeamnă, de asemenea, instituţiile media să preia temele regăsite în Pact şi să le utilizeze în interviurile cu candidaţii.

  • Priorităţile listate în Pactul de mediu au fost definite în urma unui proces participativ, prin consultarea experţilor, a ONG-urilor şi a grupurilor civice active în comunitatea Platformei de mediu”, transmite sursa citată, potrivit Agerpres.

Priorităţile Pactului de mediu sunt:
* protejarea şi extinderea spaţiilor verzi;
* îmbunătăţirea calităţii aerului;
* promovarea şi implementarea mobilităţii urbane durabile;
* gestionarea eficientă a deşeurilor;
* protejarea biodiversităţii şi extinderea zonelor naturale;
* gestionarea responsabilă a resurselor de apă;
* rezilienţa la schimbările climatice;
* crearea Centurii Verzi Bucureşti – Ilfov;
* monitorizarea indicatorilor de mediu şi date deschise către public;
* urbanism responsabil, având în centru interesul general al comunităţii

Bucureştiul e „printre cele mai poluate oraşe” din Uniunea Europeană

Iniţiatorii menţionează că Bucureştiul e „printre cele mai poluate oraşe” din Uniunea Europeană şi capitala „cu cel mai mare cost social” asociat poluării: 3.000 euro/cetăţean/an, aflându-se şi între exemplele negative ale oraşelor cu prea puţin spaţiu verde pe cap de locuitor, respectiv 7 – 9 mp, în vreme ce legislaţia naţională stipulează un minim de 26 mp/cap de locuitor.

Totodată, bucureştenii pierd „cel mai mult timp în trafic dintre oraşele analizate de un studiu din 2023, iar legat de gestionarea deşeurilor capitala este pe ultimul loc în UE când vine vorba de reciclare”. Toate aceste aspecte duc la „reducerea speranţei de viaţă a bucureştenilor cu patru ani, o precară calitate a vieţii, creşterea incidenţei bolilor şi însemnate costuri economice”, reiese din comunicat.

„Problemele de mediu cu care se confruntă capitala afectează direct sănătatea publică şi se traduc în afecţiuni de natură fizică şi psihică. Un oraş bun de trăit este unul în care mediul este sănătos, iar oamenii săi sunt fericiţi. Este fundamental ca viitorul primar al Capitalei să aibă în centrul deciziilor pe care le ia zi de zi beneficiul general al cetăţenilor. Un oraş sănătos este un oraş guvernat responsabil”, se arată în document.

Pactul este realizat având la bază un proces participativ în comunitatea Platformei de mediu pentru Bucureşti, prin consultarea experţilor şi a cetăţenilor din peste 35 de ONG-uri de mediu şi grupuri civice.

Platforma de mediu pentru Bucureşti este un program strategic al Fundaţiei Comunitare Bucureşti, dezvoltat pentru a facilita colaborarea între organizaţiile societăţii civile, autorităţi, companii şi cetăţeni. Comunitatea Platformei reuneşte peste 35 de organizaţii şi grupuri civice din Bucureşti.

Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, demers apolitic, reunind peste 150 de organizaţii neguvernamentale, grupuri civice şi persoane publice şi având susţinerea Administraţiei Prezidenţiale face demersuri pentru crearea Centurii Verzi Bucureşti – Ilfov şi extinderea conceptului în alte oraşe.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati