50 de organizații non-guvernamentale și grupuri civice au semnat o scrisoare deschisă adresată ministrului Mediului, Mircea Fechet, prin care îi solicită avizarea și aprobarea de urgență a Planului de Management al Parcului Natural Văcărești, care ar salva Delta Văcărești, conform Buletin de Bucuresti.
Planul, finalizat încă din noiembrie 2023, se află în continuare în proceduri administrative.
Documentul, elaborat de Administrația Parcului Natural Văcărești, prevede măsuri urgente pentru reconstrucția și conservarea zonelor din parc care se confruntă cu o scădere dramatică a nivelului apei.
Fenomenul este cauzat de seceta prelungită și de scăderea pânzei freatice, iar efectele includ pierderea a aproximativ 30% din suprafața zonelor umede și are un impact dezastruos asupra biodiversității, se arată în scrisoarea deschisă a activiștilor de mediu.
Parcul Național Văcărești, recunoscut oficial în 2016 ca arie naturală de interes național, riscă să își piardă zonele umede esențiale pentru echilibrul ecologic.
Nivelul apei din parc a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani, iar asta afectează peste 200 de specii de plante și animale, inclusiv unele amenințate cu extincția, cum ar fi țestoasa europeană de apă, tritonul cu creastă și brotăcelul.
Implementarea acestor măsuri este însă blocată de întârzierea avizării planului, conform activiștilor.
În scrisoarea adresată ministrului Mircea Fechet și președintelui ANANP, Vasile Carnariu, activiștii fac un apel la responsabilitate și la acțiuni urgente pentru salvarea „Deltei Bucureștilor”.
Printre semnatari se numără Asociația Parcul Natural Văcărești, Greenpeace România, ActiveWatch, Aici a fost o pădure, Asociația Străzi pentru Oameni, alături de numeroase alte grupuri civice și organizații de mediu.
Parcul Natural din București este în pericol după ce din cauza lipsei precipitațiilor a scăzut foarte mult nivelul apei din bălți, iar planul de management care propune soluții pentru limitarea efectelor secetei încă nu a fost aprobat, conform HotNews.
O parte dintre bălțile Parcului Natural Văcărești, arie naturală protejată care adăpostește circa 100 de specii de păsări, mai mult de jumătate protejate, sunt complet secate. Iar în altele nivelul apei a scăzut considerabil, după cum se vede în imaginile comparative surprinse din dronă.
Ștefania Simion, directoarea Administrației Parcului Natural Văcărești (APNV), instituție în subordinea Primăriei Capitalei, afirmă că secetă a fost și în alți ani, dar din toamnă până în primăvară nivelul apei crește din nou.
„Nivelul bălților a fost și mai scăzut de atât. Se remediază în funcție de nivelul precipitațiilor. De obicei, scade la nivelul pe care l-ați văzut în iunie-septembrie și apoi, din toamnă și până în primăvară, acesta crește. Avem fotografii pe care vi le putem arăta. Primăvara nu se vedea acea insulă de nisip care se vede când scade apa. Când a fost seceta din 2022 a fost mai scăzut nivelul apei, comparat cu anul acesta”, a explicat Ștefania Simion.
Dan Bărbulescu, președintele Asociației Parcul Natural Văcărești, ONG-ul care a militat peste 10 ani ca acest loc să capete protecție și să fie păstrat ca atare, o contrazice pe directoare.
El a afirmat că niciodată nivelul apei nu a fost atât de scăzut. Și că ar trebui luate măsurile care există scrise în planul de management și care prevăd aducerea apei din Dâmbovița, aflată chiar lângă una dintre laturile parcului.