Sute de clienți ai companiei imobiliare Nordis care au plătit pentru apartamente și nu le-au primit în folosință stau joi la coadă pentru a obține informații despre procedura de despăgubire de la lichidatorul judiciar.
Ei s-au înscris la masa credală pentru a-și recupera banii plătiți ca avans pentru apartamentele din blocurile promise de compania deținută de Vladimir Ciorbă și familia Poștoacă, potrivit Antena 3.
Administratorul judiciar a făcut o analiză a Nordis și a concluzionat că firma a ajuns într-un blocaj deoarece a rămas fără bani, în ciuda avansurilor încasate de la cumpărători, în urma unui șir lung de decizii nepotrivite.
La data intrării în insolvență, Nordis avea datorii față de creditorii săi de 728.879.237,17 lei, circa 146 de milioane de euro.
„Totalul creanțelor acceptate la masa credală este de 728.879.237,17 lei, din care 422.694.049,46 lei reprezintă creanțe potențiale, care izvorăsc în principal din obligații de a face care sunt în prezent în vigoare. Acestea au fost înscrise sub condiția suspensivă a încetării contractului și implicit a obligațiilor care subzistă astăzi în sarcina Nordis Management SRL. Altfel spus, creanțele vor deveni efective iar creditorii vor putea solicita restituirea lor doar în cazul în care compania nu-și va respecta obligațiile principal asumate, de transfer al dreptul de proprietate, predare, finisare sau mobilare cu privire la imobilele promise”, a transmis administratorul judiciar.
CITR a identificat trei tipuri de păgubiți:
- clienți cu promisiuni de vânzare-cumpărare în derulare, care prioritar au dreptul de a primi apartamentele promise, iar subsidiar (în condițiile în care livrarea nu poate fi realizată din orice motiv), dreptul de a recupera sumele plătite cu titlu de avans/preț. În cazul în care proiectele vor fi finalizate și apartamentele livrate conform promisiunilor în derulare, datoria totală ar fi redusă cu peste 350 milioane lei.
- clienți care au decis să se retragă din proiect și să opteze pentru rezoluțiunea promisiunilor, care au doar dreptul de a recupera sumele investite;
- clienți care astăzi sunt proprietari, însă apartamentele nu sunt la stadiul promis (nefiind finisate/mobilate) și/sau nu au fost predate (în acest caz, creditorii au solicitat înscrierea în tabel cu contravaloarea întregului preț achitat, având opțiunea, în caz ca nu se predau apartamentele, să solicite desființarea contractului de vânzare-cumpărare și restituirea banilor).
Laura Vicol, Vladimir Ciorbă și cei trei frați Poștoacă, asociați Nordis, au fost arestați preventiv miercuri pentru 30 de zile.
Judecătoarea Irina Raluca Manu de la Curtea de Apel București a aprobat propunerea de arestare a procurorilor DIICOT care îi acuză pe inculpații din dosarul Nordis, între altele, de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani și delapidare.
Decizia nu este definitivă și va putea fi contestată de inculpați, dar este executorie, ceea ce înseamnă că aceștia își vor petrece timpul în arestul poliției până când judecătorii vor lua o decizie definitivă.
Laura Vicol, Vladimir Ciorbă, cei trei frați Poștoacă și George Marian Ivan au contestat sentința judecătoarei Curții de Apel București.
Procurorii DIICOT – Structura Centrală au pus sub sechestru 201 imobile (apartamente și case), 5 spații comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părți sociale și acțiuni. De asemenea, au blocat 48 de conturi bancare deschise pe numele unor persoane fizice și juridice.