Zelenski îl felicită pe Bogdan Aurescu pentru postul de judecător la CIJ. „ONU a început să se curețe de influența malițioasă a Rusiei”

0
170
sursa foto: www.wikipedia.org

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a felicitat, joi seara, pe fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, pentru postul de judecător la Curtea Internațională de Justiție, obținut în fața contracandidatului său rus la un scor covârșitor. „ONU a început să se curețe de influența malițioasă a Rusiei”, a transmis Zelenski, într-un mesaj postat pe platforma X (fostă Twitter), potrivit ziaruldeiasi.ro.

Scorul a fost de 117 voturi în Adunarea Generală a ONU, față de doar 77 de voturi obținute de Rusia, iar în Consiliul de Securitate, Aurescu a obținut 9 voturi. În mesajul transmis pe platforma X, Zelenski susține că „lumea vede cine distruge dreptul internațional în loc să îl protejeze” și felicită reprezentanții țărilor care au obținut voturi pentru CIJ.

„ONU a început să se curețe de influența malițioasă a Rusiei. Pentru prima dată în istoria ONU, statele sale membre au refuzat Rusiei dreptul de a administra justiția în numele lor la Curtea Internațională de Justiție. Lumea vede cine distruge dreptul internațional în loc să îl protejeze. Felicitări reprezentanților Australiei, Mexicului, României, Africii de Sud și Statelor Unite pentru că au obținut voturi pentru CIJ atât în cadrul CSONU, cât și în cadrul AGONU”, este mesajul postat de Zelenski pe platforma X.

Și Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea lui Bogdan Aurescu în funcţia de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie. „Prof. dr. Bogdan Aurescu a obţinut majoritatea absolută a voturilor atât în Adunarea Generală a ONU, cât şi în Consiliul de Securitate al ONU, la New York, conform dispoziţiilor care guvernează alegerea judecătorilor la CIJ. Succesul obţinut la CIJ reprezintă o victorie a diplomaţiei române, promotoare a politicii externe bazate pe promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, cu respectarea strictă a dreptului internaţional şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli. Totodată, alegerea pentru prima dată în această funcţie a unui cetăţean român reflectă recunoaşterea profesionalismului şi a expertizei prof. dr. Bogdan Aurescu în domeniul dreptului internaţional”, precizează MAE, într-un comunicat citat de Agerpres.

Conform sursei citate, România a susţinut în mod constant activitatea CIJ, atât prin implicarea în proceduri jurisdicţionale şi consultative, cât şi prin promovarea unor iniţiative menite să încurajeze statele să recurgă la jurisdicţia CIJ în scopul soluţionării diferendelor, precum Declaraţia privind promovarea jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie. „Ministerul Afacerilor Externe transmite diplomatului român Bogdan Aurescu mult succes în exercitarea mandatului de judecător la CIJ”, se mai arată în comunicat. „Sunt onorat să fiu ales astăzi ca judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU, fiind primul român care îndeplinește această funcție”, a scris Aurescu pe X. Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga, este principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite, fiind cea mai prestigioasă şi respectată instanţă internaţională. Toţi membrii ONU sunt părţi la Statutul Curţii. CIJ fost înfiinţată în 1945, în baza Cartei ONU.

CIJ este alcătuită din 15 judecători permanenţi, aleşi pe termen de 9 ani, cu posibilitatea de a fi realeşi, dintre persoanele care se bucură de cea mai înaltă consideraţie morală şi care îndeplinesc condiţiile cerute pentru exercitarea în ţările lor de origine a celor mai înalte funcţii judiciare sau care sunt jurişti având o competenţă recunoscută în domeniul dreptului internaţional. Cei 15 judecători care compun Curtea sunt aleşi astfel încât să fie asigurată reprezentarea principalelor forme de civilizaţie şi principalelor sisteme juridice ale lumii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.