Zile libere 2021. O nouă zi nelucrătoare la început de octombrie

Ziua Mondială a Educaţiei este sărbătorită în fiecare an pe 5 octombrie. Astfel, elevii, profesorii şi restul anajaţilor din domeniul educaţiei vor avea liber marţi, 5 octombrie 2021.

Începând din 1994, în fiecare an pe 5 octombrie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Educaţiei. Organizaţia Naţiunilor Unite precizează că în ziua de 5 octombrie toți profesorii să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat, pentru a fi motivaţi şi, totodată, să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare cu resurse şi materiale educaţionale.

Anual, pe 5 octombrie este sărbătorită „Ziua profesorului şi ziua mondială a educaţiei”. Potrivit sindicaliştilor, în Contractul Colectiv de Muncă încheiat în urmă cu doi ani între Ministerul Educaţiei şi partenerii sociali, ziua de 5 octombrie este nelucrătoare.

În ţara noastră, Ziua Educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati