Zilele Sculpturii București – Expoziție de sculptură contemporană, pop-up cinema și masă rotundă

Filiala de Sculptură București a Uniunii Artiștilor Plastici din România organizează, în perioada 18-29 aprilie 2023, la Combinatul Fondului Plastic, evenimentul dedicat sculpturii contemporane: Zilele Sculpturii București.

Aflat la a treia ediție, evenimentul este organizat în semn de recunoștință pentru contribuția sculptorilor români, unică și vitală în societate, la îmbogățirea culturii și patrimoniului naționale. Acesta este dedicat sculpturii cu toate aspectele ce le cuprinde: de la diversitate și relevanță, la vulnerabilitate și acțiuni de protecție și conservare.

În cadrul expoziției de sculptură contemporană re#situăriafective, Zilele Sculpturii București aduce laolaltă 31 de artiști români, atât de renume cât și emergenți.

În viața și lumea noastră atât de tulburată din punct de vedere tehnologic, politic, sociologic și ecologic, „situarea” este un concept care ne-ar putea ajuta să ajungem la o empatie socială multiculturală și universală, prin înțelegerea și acceptarea valorilor și a modului de viață ale celorlalți, prin intermediul propriilor experiențe personale. Imaginea de bază pentru „situare” este figura mamei, eternul feminin, a cărei putere de a practica bunătatea și înțelegerea față de toate problemele și crizele societății și ale vieții, trebuie să fie o sursă de inspirație pentru noi toți. Prin viziunea curatorială a unei expoziții de sculptură variate, re#situăriafective aduce laolaltă atât artiști mainstream cât și artiști emergenți, în care nu toți sunt neapărat sculptori profesioniști, dar drumul lor prin artele vizuale are legătură cu obiectul și tridimensionalitatea.”, Reka Csapo Dup, curator ZSB.

„re#situăriafective își propune să prezinte o radiografie a practicilor artistice bazate pe mediul sculpturii, relevante contextului post douămiist. Avansat ca o propunere deschisă, formatul expozițional face apel la ideea colectivității, mai mult decât la cea care implică mitologia individuală a artistului – de tip frenohferian – lucru subliniat încă din titlul ales, care renunță la alarmismul majusculei și promovează ubicuitatea democratică a #-ului. Ca o condiție specifică a multi-specializării din lumea modernă, alături de artiști a căror carieră este dedicată exclusiv mediului sculpturii, întâlnim și autori a căror practică a fost decantată sau sintetizată, pentru a ajunge la soluția obiectului tridimensional, sau cu volum. Considerăm că  în contextul evenimențial al ultimilor ani, atât în planul conviețuirii sociale cât și cel al politicilor colective ce țin de mediu și sustenabilitate, o re-situare de la confortul personal spre  spațiul deschis și discursiv al agorei este mai mult decât necesară.”, Horațiu Lipot, critic de artă.

Organizat sub egida Zilei Internaționale a Sculpturii, cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Arte din București, Combinatul Fondului Plastic și The Institute, Zilele Sculpturii București promovează sculptura românească, prin expoziția de sculptură contemporană re#situăriafective și proiecții de filme cu și despre sculptură și sculptori români, dezbate tema Accesul în profesiile specializate de restaurare: mentorship, atestare, educație teoretică și practică în cadrul mesei rotunde și promovează artiștii în formare, prin concursul de modelaj Sculptori pentru viitor, dedicat elevilor de la licee de profil.

Zilele Sculpturii București ia startul marți, 18 aprilie, când este celebrată Ziua Internațională a Monumentelor şi Siturilor – eveniment instituit de UNESCO şi organizat anual de Comitetul International al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS) –  și se încheie sâmbătă, 29 aprilie, când se sărbătorește Ziua Internațională a Sculpturii – eveniment instituit de Centrul Internațional al Sculpturii din Statele Unite ale Americii.

Zilele Sculpturii București își dorește să devină un eveniment de referință pentru scena artei contemporane naționale și internaționale. Prin expoziții, conferințe și dezbateri, ateliere și concursuri, creăm premisele unei colaborări pentru patrimoniu – între instituțiile publice și organizațiile profesionale, între public și creatorii de artă, între artiștii consacrați și generațiile emergente, și oferim o platformă de promovare internațională a sculpturii românești.

Expoziția re#situăriafective poate fi vizitată în fiecare zi între orele 12:00 și 18:00. Intrarea este liberă.

Un eveniment organizat de Filiala de Sculptură București a Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu sprijinul Ministerului Culturii.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati