Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național de Istorie: Afișul primului film documentar, expus în premieră

Cu ocazia Zilei Culturii Naþionale sãrbãtoritã pe 15 ianuarie, Muzeul Naþional de Istorie a României va expune, în premierã, afișul primului film documentar românesc „Eminescu, Veronica, Creangã”, din 1914, film comemorativ realizat de Octav Minar și editat de Casa Pathe Freres. Afiºul, recuperat în anii ’80, din podul unei case, în timpul demolãrii cartierului Uranus, face parte din colecția Asociației Muzeul Jucãriilor, partener apropiat al MNIR, și a fost restaurat recent în laboratorul de restaurare carte a muzeului.

Cu aceeași ocazie, va avea loc, într-un cadru restrâns, fãrã participarea publicului, situație impusã de pandemia de COVID-19, deschiderea oficialã a expoziției „Fragment. Experiența restaurãrii”, moment ce va fi disponibil online, pe pagina oficialã de Facebook și pe canalul de YouTube ale muzeului, a anunțat joi un comunicat al instituției.

Expoziția, deschisã publicului încã din luna decembrie a anului care tocmai s-a încheiat, propune vizitatorilor o incursiune în fascinanta lume a restaurãrii patrimoniului, dezvãluind modul în care obiectele muzeale dobândesc noi etape în existenþa lor, prin activitãþile profesioniste desfãșurate în laboratoarele de restaurare ale Muzeului Naþional de Istorie a României: carte, ceramicã, lemn, metal, picturã și textile. Astfel, vizitatorii vor putea descoperi istoria, altfel povestitã, cu ajutorul celor peste 200 de bunuri culturale restaurate (unele etalate în premierã, altele clasate în categoria Tezaur), precum și detalii mai puþin cunoscute despre activitatea de restaurare și importanța acesteia pentru managementul colecþiilor muzeale.

Muzeul anunță, în același timp, începutul colaborãrii cu platforma BookTes.com (https://booktes.com/bilet/muzeul-national-de-istorie-a-romaniei) prin intermediul cãreia muzeul oferã un beneficiu nou publicului sãu, și anume posibilitatea de achiziþionare online a biletelor de acces în expoziþii, precum și la evenimentele ce se vor desfãșura în cadrul muzeului, biletele clasice achiziþionate de la casa de bilete a muzeului fiind în continuare valabile.

Accesul în expoziþiile permanente și temporare ale muzeului va fi gratuit în data de 15 ianuarie!

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati