Primăria Municipiului Bucureşti prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, în parteneriat cu DGASPC Sector 1, DGASPC Sector 3, Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta”, Asociaţia Nevăzătorilor din România şi Asociaţia „Un Pas Împreună” invită, marţi, între orele 18,00 – 21,30, la cea de-a V-a Ediţie a programului cultural „LIPATTI SPECIAL”, dedicat persoanelor cu nevoi speciale.
După succesul înregistrat la primele patru ediţii ce au avut loc pe 1, 22 septembrie, 27 octombrie şi 10 noiembrie 2019, cea de-a V-a Ediţie a programului „Lipatti Special”, finanţat de Primăria Generală a Capitalei, se desfăşoară cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, marcată anual la data de 3 decembrie.
Programul cultural „Lipatti Special” este unic în România şi s-a născut din dorinţa regizoarei şi pianistei Alice Barb, Director Fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”, de a deschide cu drag porţile Casei Lipatti persoanelor cu nevoi speciale din tot spectrul de dizabilităţi şi de a le oferi, lunar, acces la artă şi cultură, prin intermediul unor evenimente dedicate. De asemenea, prin programul cultural „Lipatti Special” invitaţii noştri au posibilitatea să se întâlnească cu artişti excepţionali, cu mari personalităţi ale culturii româneşti şi să socializeze într-un spaţiu elegant, încărcat de istorie, în inima Capitalei.
În data de 3 decembrie, de la orele 18,00, persoanele cu nevoie speciale precum şi însoţitorii acestora se vor putea bucura de Expoziţia „Programul Lipatti Special”, dar şi de expoziţiile permanente dedicate marelui pianist şi compozitor român Dinu Lipatti: „Dinu Lipatti – viaţa şi opera” şi „Familia Lipatti şi prietenii”.
Totodată, vor avea loc ateliere de creaţie pe teme muzicale realizate de artiştii de la „Art Time Atelier”, iar publicul va avea ocazia să asculte piese înregistrate în interpretarea marelui pianist Dinu Lipatti. În Salonul de Muzică va fi proiectat filmul „Sonată pentru omul bun” de Ruxandra Ţuchel. Documentarul prezintă oaspeţilor interviuri şi mărturii valoroase ale personalităţilor care l-au cunoscut pe Dinu Lipatti, punându-i în valoare talentul incontestabil.
Programul va continua de la orele 19,00 cu un Recital Extraordinar de chitară şi percuţie susţinut de artiştii Maxim Belciug şi Gabriel Bălaşa. Protagoniştii formează un duo insolit, un melanj de clasic cu răstălmăciri exuberante, exotisme pline de culoare, sunete care încălzesc inima şi armonii ce-şi iau zborul de pe partitură, ţâşnind dintr-o lume interioară unde muzica e lumină. Maxim Belciug este chitaristul încântărilor, cel care se încăpăţânează să creadă că „frumuseţea va mântui lumea”, iar Gabriel Bălaşa este percuţionistul inspirat şi isteţ, apreciat pentru prezenţa sa creativă.
În program au fost incluse piese de la muzică clasică barocă, rusească, spaniolă, americană şi din repertoriul românesc.
De la orele 20,00 va avea loc Recitalul Extraordinar de muzică românească interbelică susţinut de tenorul Vlad Miriţă şi de pianistul Alexandru Burcă. Vlad Miriţă a fost solist al primei scene lirice a ţării până în anul 2014, scenă pe care a evoluat în roluri precum Arturo în „Lucia di Lammermoor”, Ismaelle în „Nabucco”, sau Alfredo în „La Traviata”. Tenorul Vlad Miriţă este o personalitate complexă şi abordează şi repertoriul muzicii uşoare, astfel încât a reprezentat România în anul 2008 la Concursul Internaţional Eurovision. Alexandru Burcă este angajat al Teatrului National de Opereta şi Musicall „Ion Dacian”. Din anul 2005 colaborează cu muzicieni şi artişti renumiţi susţinând concerte în ţară şi străinătate în calitate de solist sau în cadrul mai multor ansambluri de muzică de cameră sau orchestre, dar şi ca acompaniator al unor cunoscuţi solişti de operă şi operetă. Programul celor doi artişti cuprinde: „Iubesc femeia”, „Zaraza”, „Sub balcon”, „Drumu-i lung” şi alte piese celebre.
Conceptul programului „Lipatti Special” aparţine pianistei şi regizoarei Alice Barb, Directorul Fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.
Evenimentul este dedicat persoanelor cu nevoi speciale şi însoţitorilor acestora, iar accesul se face în limita locurilor disponibile, doar pe bază de rezervare la numărul de telefon: 0314252563.