Spectacole de teatru, tururi ghidate și dezbateri se numără printre evenimentele organizate de Ziua Mondială a Teatrului, joi, în Capitală.
* La Teatrul Odeon este organizat pe 27 martie, de la ora 19:30, un tur ghidat, gazdă fiind actorul Gabriel Pintilei.
Bucureștenii vor avea posibilitatea să viziteze cele două săli de spectacol, de această dată privind lumea de pe scenă, din perspectiva actorilor, să intre în cabinele în care se pregătesc actorii înainte de fiecare spectacol și să afle povești din istoria clădirii.
Teatrul Odeon lansează cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului și o ofertă: un bilet gratuit pentru fiecare bilet achiziționat doar de la casa de bilete.
* Teatrul Dramaturgilor Români prezintă, joi, un maraton teatral cu ‘Trilogia Minelor’ de Csaba Szekely, în regia lui Horia Suru.
Prima reprezentație, ‘Trilogia Minelor. Flori’, va începe la ora 16:00, urmată, de la ora 18:00, de ‘Trilogia Minelor. Beznă’ și de la ora 20:00, de ‘Trilogia Minelor. Apă’.
Din distribuția spectacolelor fac parte actorii Cezar Antal, Bianca Temneanu, Bogdan Nechifor, Antoaneta Zaharia și Ioan Coman.
Doritorii pot achiziționa bilet la un singur spectacol sau un abonament cu reducere pentru toate cele trei titluri prezentate.
* Președintele UNITER, Dragoș Buhagiar, unul dintre cei mai importanți scenografi din România, este invitat, joi, la ‘Dialoguri fără mască’. Evenimentul, care se va desfășura la Sala ‘George Constantin’ a Teatrului Nottara, de la ora 19:30, va fi moderat de criticul de teatru Monica Andronescu.
* La Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ‘I. L. Caragiale’ din București începe, joi, cea de-a XXVI-a ediție a ‘Ușilor Deschise’, festival organizat în cele două sedii ale sale, din strada Matei Voievod și strada Tudor Arghezi.
Timp de trei zile, cei interesați să experimenteze pe viu viața de studenți sunt așteptați la UNATC, unde vor putea participa gratuit la ateliere, cursuri, examene, spectacole de teatru, expoziții, proiecții de filme, tururi ghidate.
* Anunțarea noii stagiuni 2025-2026 are loc într-un context special: pe 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, Opera Comică pentru Copii lansează oficial noul său site – o platformă modernă, accesibilă și intuitivă, care oferă publicului o experiență digitală completă.
Noua stagiune promite o ofertă artistică bogată, cu titluri noi și reluări îndrăgite, proiecte inovatoare și evenimente speciale, toate construite în jurul aceleiași misiuni de a forma și cultiva gustul estetic al publicului tânăr.
În parteneriat cu Fundația CODA – Farmecul Tăcerii, Opera Comică pentru Copii oferă în această primăvară două reprezentații speciale accesibilizate în Limba Semnelor Române (LSR), dedicate copiilor și familiilor cu deficiențe de auz: pe 28 martie, baletul ‘Albă ca Zăpada și cei șapte pitici’ și, pe 4 aprilie, spectacolul ‘Poveste magică’.
* De Ziua Mondială a Teatrului, la Teatrul Țăndărică a fost programat spectacolul ‘Munchhausen, baronul poznaș’, de la ora 10:00.
‘Teatrul nu este doar o formă de divertisment, ci un motor al imaginației, un instrument de educație și un catalizator pentru reflecție și schimbare socială. Prin poveștile spuse pe scenă, copiii, tinerii și adulții sunt invitați să descopere noi perspective, să-și dezvolte creativitatea și gândirea critică, să înțeleagă complexitatea emoțiilor umane și să empatizeze cu diversitatea culturală’, se arată pe site-ul teatrului.
*** Ziua Mondială a Teatrului a fost inițiată în 1961 de Institutul Internațional de Teatru ITI. Este sărbătorită anual pe 27 martie de către Centrele ITI și comunitatea internațională de teatru. Pentru a marca această ocazie, sunt organizate diverse evenimente de teatru naționale și internaționale. Una dintre cele mai importante dintre acestea este difuzarea Mesajului Zilei Mondiale a Teatrului prin care, la invitația ITI, o figură de talie mondială își împărtășește reflecțiile asupra temei Teatrului și Culturii Păcii.
Primul mesaj al Zilei Mondiale a Teatrului a fost scris de Jean Cocteau în 1962.
Autorul Mesajului Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2025 este Theodoros Terzopoulos, regizor, pedagog, autor, fondator și director artistic al Companiei teatrale Attis, inspirator al Olimpiadelor de teatru și președinte al Comitetului internațional al Olimpiadelor de teatru.