Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității. Recomandările ASSMB pentru managementul obezității

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității este sărbătorită în fiecare an în data de 4 martie de către Organizatia Mondială a Sănătății (OMS) cu scopul de a crește la nivel global gradul de conștientizare asupra prevenirii și gestionării obezității.

Conform OMS, supraponderea (excesul de greutate) și obezitatea sunt definite ca acumulare anormală sau excesivă de țesut adipos (gras) care poate afecta sănătatea.

Ratele obezității aproape s-au triplat din 1975 și au crescut de aproape cinci ori la copii și adolescenți, afectând persoanele de toate vârstele din toate grupurile sociale, atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare.

  • Obezitatea este un factor major de risc pentru diferite boli cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și diferite forme de cancer.

Cauza principală a obezităţii este un dezechilibru între caloriile consumate şi caloriile arse. La aceasta se adaugă stilul de viaţă dezechilibrat şi sedentar. Alte cauze ar putea fi: factorii genetici, factorii metabolici (dezechilibre metabolice), factorii psihologici (stresul, depresia și anxietatea), anumite medicamente (de exemplu cele prescrise pentru afecțiuni psihice sau corticosteroizi, anticonvulsivante, etc.), dezechilibre hormonale (se pot întâlni de exemplu în hipotiroidism, sindromul ovarelor polichistice) și factorii socio-economici (accesul la anumite alimente în funcție de venit). Cea mai bună metodă pentru a combate obezitatea este prevenţia, atât în rândul adulţilor cât şi în rândul copiilor.

De multe ori, lucruri aparent simple pot face diferenţa în stilul de viaţă. Obiceiurile alimentare sănătoase precum consumul de apă, de legume și fructe, servirea zilnică a micului dejun, însoțite de practicarea susținută a activităților fizice previn surplusul de greutate, obezitatea, precum și bolile asociate la vârsta adultă.

Recomandări pentru managementul obezității:

  • A se evita excesul de sare, zahăr și grăsimi.
  • Reducerea porțiilor și împărțirea inteligentă a farfuriei (½ legume, ¼ carne sau pește si ¼ amidonoase sau făinoase)
  • Stabilirea unui orar pentru servirea meselor. Cina va avea jumătate din cantitatea porției servite la prânz și va fi servită cu cel puțin două ore înainte de culcare.
  • Prepararea alimentelor cât mai mult acasă, pentru a controla calitatea ingredientelor utilizate!
  • Păstrați un jurnal alimentar: poate ajuta la conștientizarea obiceiurilor alimentare și la identificarea aspectelor la care puteți aduce îmbunătățiri.
  • Masa trebuie servită într-o atmosferă calmă, relaxată, fără surse de distragere a atenției (telefon, tableta, tv, citit, etc), se va mesteca lent cantități moderate de alimente.
  • Se va acorda importanță odihnei, somnului și hidratării. Consumul adecvat de apă este esențial pentru hidratare și poate ajuta la controlul poftei de mâncare. Uneori, senzația de foame este confundată cu setea. Somnul are o influenţă extraordinară asupra comportamentului şi asupra greutăţii noastre, un numar de aproximativ 7-8 ore pe noapte fiind ideale, în care cel puțin o oră să fie înainte de miezul nopții.
  • O scădere a greutății corporale la o valoare apropiată de cea normală, poate îmbunătăți starea de sănătate și reduce din complicațiile produse de obezitate.
  • Consultați un specialist: dacă aveți dificultăți în gestionarea greutății sau aveți preocupări legate de alimentație, consultați un medic sau un specialist în nutriție pentru îndrumare și suport.
Programele dietetice pot produce scădere ponderală pe termen scurt, dar menținerea acestei greutăți scăzute este frecvent dificilă și necesită deseori activitate fizică și o dietă alimentară cu conținut caloric scăzut, ca parte permanentă a stilului de viață. Ratele de succes pentru menținerea scăderii ponderale pe termen lung prin modificarea stilului de viață sunt scăzute, fiind cuprinse între 2 și 20%. Totuși, cu perseverență, implicare și susținere orice luptă poate fi învinsă, chiar și în cea cu kilogramele.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati