1.680 tineri, sprijiniţi să reia şcoala prin proiecte cu finanţare din Programul Operaţional Capital Uman

Csilla Hegedus, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a participat marţi, alături de Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului, la lansarea a patru proiecte cu o valoare totala de 16,8 milioane lei din fonduri europene.

Acestea vor sprijini 1. 680 tineri care nu mai sunt la şcoală şi nici nu lucrează (Not in Education, Employment or Training- NEETS) să reintre în învăţământ şi să se pregătească pentru un loc de muncă, prin programe de tip „A doua Şansă”.

Segmentul NEETS este estimat, în România, la 400.000 tineri. Programul Operaţional Capital Uman (POCU) are fonduri dedicate pentru acest segment, de 561 milioane euro.

„Avem datoria de a-i ajuta pe aceşti tineri cu situaţie dificilă să ajungă să aibă un trai decent aici, în ţară. Ei deţin totodată un potenţial imens pentru economie. Gândiţi-vă ce ar însemna ca ei să ajungă să lucreze aici, în ţară, acum când este atâta nevoie de forţă de muncă. Prin proiectele pe care le lansăm în această perioadă, ajungem la un număr semnificativ de tineri NEETS şi vor mai urma”, a spus Csilla Hegedus, secretar de stat în MIPE.

„Aşa cum ştim, criza economică cauzata de pandemie a dus la un nivel şi mai ridicat al şomajului în rândul tinerilor. Integrarea pe piaţa muncii, unul dintre primii lor paşi spre o viaţă autonomă, a devenit din ce în ce mai problematică, implicând calificări din ce în ce mai înalte, flexibilitate şi multă răbdare în parcurgerea tuturor etapelor procesului de angajare.

România se plasează în primele cinci poziţii din Europa, după Italia, Bulgaria, Grecia şi Croaţia în ceea ce priveşte numărul tinerilor care fac parte din categoria NEETs.

Fenomenul părăsirii timpurii a şcolii, în special în rândul tinerilor ce provin din medii defavorizate, se traduce într-o rată mare a şomajului pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani, dificultăţile întâmpinate de tinerii NEETs accentuându-se în contextul crizei sanitare.

Mai mult, deşi în România este estimat un număr total de 400.000 tineri NEET, în prezent doar o mică parte dintre aceştia (aproximativ 15%) sunt înregistraţi în baza de date a ANOFM, iar mai puţin de 1% primesc indemnizaţie de şomaj.

Prin proiectele lansate marți, cei 1. 680 tineri din diferite regiuni se pot întoarce la educaţie prin programe de tip „A doua şansă”. Dintre aceştia, 10% vor fi din minoritatea roma, iar 30% din mediul rural, tinerii aparţinând acestor grupuri fiind cei mai afectaţi de fenomenul părăsirii timpurii a sistemului educaţional.

Programele de tip „A doua şansă” le oferă posibilitatea continuării şi finalizării învăţământului obligatoriu, fără a fi nevoiţi să-şi întrerupă alte activităţi în care sunt angrenaţi. Programul este structurat pe două niveluri: A doua şansă – învăţământ primar şi A doua şansă – învăţământ secundar inferior – acesta din urmă având şi o componentă de pregătire profesională.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati