21 martie este Ziua Internațională a Pădurilor

0
74
sursa foto: Facebook - Ministerul Mediului - România

„Reconstrucția pădurilor: o cale spre recuperare și bunăstare” este tema pentru anul 2021 a Zilei Internaționale a Pădurilor, instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în anul 2012.

În România, administratorii de pădure derulează campanii de împădurire la nivel național, în fiecare an. Pentru anul 2021, ne-am propus să plantăm zeci de milioane de puieți, peste tot în țară. Totodată, ambiția noastră este să creștem suprafața de pădure din România prin extinderea fondului forestier național, mai ales prin împădurirea terenurilor degradate, aride și afectate de fenomenul deșertificării.

Ziua Internațională a Pădurilor este un prilej de a conștientiza importanța tuturor tipurilor de păduri și multele daruri pe care acestea le fac oamenilor.

Pădurile găzduiesc aproximativ 80% din biodiversitatea terestră a lumii.

Pădurile și terenurile împădurite sunt alcătuite din peste 60.000 de specii de arbori.

Peste un miliard de oameni depind direct de păduri pentru hrană, adăpost, energie și venituri.

Pădurile sunt prea prețioase pentru a fi pierdute!

Când bem un pahar cu apă, citim o carte sau scriem într-un caiet, luăm unele medicamente, construim o casă sau ne bucurăm de ambientul agreabil al mobilierului din cămin, nu facem întotdeauna legătura cu pădurile. Și totuși, aceste aspecte ale vieții noastre și multe altele sunt legate de păduri într-un fel sau altul.

Pădurile și gestionarea durabilă a acestora precum și a resurselor pe care le oferă, inclusiv a ecosistemelor fragile, prin funcțiile economice, sociale și de mediu pe care le îndeplinesc, sunt esențiale pentru prevenirea și combaterea schimbărilor climatice, a aridizării și deșertificării și pentru contribuția la prosperitatea și bunăstarea generațiilor actuale și viitoare.

Pădurile sunt ecosistemele cele mai diverse din punct de vedere biologic de pe uscat, adăpostind peste 80 % din speciile terestre de animale, plante și insecte.

Pădurile joacă, de asemenea, un rol crucial în reducerea sărăciei și la realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD).

Pădurile acoperă o treime din suprafața uscatului pe Pământ, îndeplinind funcții vitale în întreaga lume. Aproximativ 1,6 miliarde de oameni – inclusiv peste 2000 de culturi indigene – depind de păduri pentru mijloacele lor de trai, medicamente, combustibil, hrană și adăpost.

sursa: Ministerul Mediului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.