Protest al reprezentanților minorităților sexuale, vineri, în fața sediului Societății de Transport București, pe care o acuză de discriminare, după ce a anulat evenimentul intitulat ”Tramvaiul Rainbow”. Motivul oficial ar fi defectarea garniturii, dar reprezentații LGBT susțin că nu li s-a oferit o alternativă. Ei cer sprijinul primarului general Nicușor Dan.
”Pe data de 14 august, MozaiQ urma să organizeze un eveniment desfășurat într-un tramvai, numit ”Tramvaiul Rainbow”, închiriat prin serviciul Societății de Transport București STB S.A., ”Bucharest Events Tram”.
”Am fost anunțați că tramvaiul s-a defectat”
Contractul de închiriere al mijlocului de transport a fost semnat de către Asociația MozaiQ LGBT în data de 10 august 2021, urmând a fi semnat de o serie de directori și responsabili din partea Societății de Transport București.
Pe data de 12 august 2021 am fost anunțați că tramvaiul s-a defectat și că ni se va revoca serviciul de închiriere. Înțelegem că tramvaiul trebuie să fi fost funcțional la data semnării contractului de către Asociația MozaiQ, însă la momentul semnării contractului de către STB, acesta a devenit brusc nefuncțional. Credem că această întâmplare nu a fost o eroare logistică sau de comunicare, ci a fost o decizie conștientă a conducerii STB de a anula contractul și de a refuza serviciul unei asociații LGBT”, se spune în comunicatul asociației.
Asociația MozaiQ a revenit către STB cu o solicitare de informații (…) la care nu a primit niciun răspuns momentan.
Asociația cere „repararea” imediată a vehiculului defectat
„Considerăm că anularea evenimentului „Tramvaiul Rainbow” de către STB reprezintă un abuz și o discriminare fățișă și solicităm conducerii acestei instituții aprobarea evenimentului „Tramvaiul Rainbow”, eventual cu o altă garnitură funcțională, ori „repararea” imediată a vehiculului defectat.
„La 20 de ani de la dezincriminarea homosexualității vedem că persoanele LGBT sunt în continuare excluse, marginalizate și discriminate de la diverse servicii publice. (….) Solicităm Primarului General Nicușor Dan să intervină pentru a rezolva această situație inacceptabilă de discriminare fățișă împotriva comunității LGBT. Reamintesc că toată această situație apare în contextul dificultăților de negociere cu Primăria Municipiului București pentru aprobarea marșului Bucharest Pride” a declarat Ioana Dumitrescu, vicepreședintă MozaiQ.
Asociația mai precizează că se confruntă cu cazuri de homofobie și transfobie în foarte multe instituții publice sau private, în condițiile în care refuzul unui serviciu în bază discriminatorie este pedepsit prin lege.
”Asociația MozaiQ, organizație comunitară a persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgender) a organizat o serie de evenimente cu ocazia Săptămânii Pride din București, în perioada 6-15 august.
Săptămâna Pride are loc în București încă din 2004.