Adriana Pistol (INSP): Este clar că toți cei din focarul de la școala 28 au tulpina britanică

Adriana Pistol, director în Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), a declarat, marți, că este clar din punct de vedere epidemiologic că toți cei din focarul de la școala 28 din Capitală sunt infectați cu tulpina britanică și, prin urmare, nu mai are rost să fie cheltuiți bani cu secvențierea, având în vedere că analiza unei probe costă circa 500 de euro și este un proces laborios.

„La școala 128 e clar un focar datorat acestei tulpini din Marea Britanie. Nu mă aștept ca înainte de vineri să avem rezultatul secvențierilor, la cele patru probe prelevate. Din punct de vedere epidemiologic, mie îmi e suficient ca să fiu sigură că toate persoanele din focar au aceeași tulpină. Nici nu mai are rost să cheltuim bani cu secvențierea. Focarul este clar conturat”, a spus Adriana Pistol, potrivit G4Media.

Aceasta a precizat că niciuna dintre persoanele infectate „nu are o formă de îmbolnăvire care să fie nici măcar medie, deci nu îi este periclitată viața”.

În același timp, Adriana Pistol a precizat că nu există un număr de secvențieri care se pot face, ci se vor face atâtea câte sunt necesare.

„Necesitatea vine de la cum arată tulpina identificată la primul PCR. Există anumite tulpini suspecte care fac pe omul din laborator să supună secvențierii. E un proces laborios, costisitor. Din câte știu, costă în jur de 500 de euro, nu avem foarte multe laboratoare care să facă acest lucru. Nu ar fi corect să stabilim un număr. Corect e ca, dacă omul din laborator are o suspiciune, să facă demersurile necesare pentru secvențiere”, a mai declarat Adriana Pistol.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati