Alertă alimentară! Pește cu metale grele, din import, descoperit în magazine

Inspectorii ANPC au găsit tone de pește din Vietnam cu o concentraţie mai mare de Cadmiu decât valorile adminse. Acesta, alături de Arsenic, Mercur și Plumb, atacă rinichii, precizează sursa citată.

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au aplicat amenzi în valoare de 35.000 de lei unor importatori și distribuitori de pește și produse de pescuit din București și Ilfov, în urma neregulilor constatate în cadrul controalelor din perioada de 26-29 iulie.

„Acest lucru ar trebui să mobilizeze și alte autorități, pentru a demara ridicări încă de la frontieră. Este păcat să găsim aceste mărfuri în depozitele marilor operatori comerciali, puse la dispoziția consumatorilor, în condițiile în care anumite zone, cu alarmă în acest sens, ar fi putut fi verificate încă de la momentul importului.”, a declarat șeful ANPC.

  • Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în urma verificărilor, au mai fost aplicate şi două avertismente şi s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul uman a unei cantităţi de 1.300 kg peşte şi produse de pescărie şi oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor constatate, pentru 6 unităţi de depozitare congelare/refrigerare, 2 utilaje tehnologice, o zonă de producţie pentru produse din pescuit şi un raion de vânzare a peştelui proaspăt şi a produselor de pescărie.

Peștii din Vietnam, pericol pentru rinichi

Comisarii ANPC au prelevat probe pentru stabilirea gradului de prospeţime a peştelui şi a produselor de pescărie şi dacă sunt respectate limitele maxime admise pentru metale grele şi contaminanţi conţinute de acestea.

Conform rapoartelor de laborator, un lot de 2 tone de ton roşu, origine Vietnam, a fost neconform depăşind valorile maxime admise pentru Cadmiu, fiind dispusă măsura de oprire definitivă de la comercializare şi dirijarea către neutralizare a acestor produse.

Toxicitatea Cadmiului se aseamănă cu a celorlalte metale grele prin faptul că atacă rinichii, potrivit Antena3.ro.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati